Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

500.000 de euro pentru libera circulatie a sturionilor pe Dunare

Romania si Serbia vor aloca 500.000 de euro pentru constructia unui canal care sa permita circulatia sturionilor pe Dunare, a anuntat astazi Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor.

Canalul va fi construit in zona sistemului hidroenergetic de la Portile de Fier, mai mult in partea sarba a Dunarii, dar si in cea romaneasca, a explicat Cristian Apostol.

O intelegere in acest sens a fost convenita la discutiile de acum doua zile intre partea romana si cea sarba.

Sturionii din Dunare sunt acum pe cale de disparitie, unul dintre motive fiind inmultirea cu dificultate a acestora. Pestii se nasc in Dunare si ulterior migreaza in Marea Neagra. Pentru a se reproduce, sturionii trebuie sa se intoarca in Dunare, unde isi depun icrele. Acest ciclu este intrerupt in prezent, din cauza barajului de la Portile de Fier.

Un alt motiv al reducerii numarului de sturioni este pescuitul excesiv si braconajul piscicol. Cel mai valoros sturion din apele romanesti este morunul, iar pentru acest peste, Comisia Europeana recomanda in mod insistent intreruperea consumului. Cu toate acestea, icrele de sturion provenite din apele romanesti continua sa fie o marfa extrem de apreciata in tarile UE.

Mihai Diac

Foto: pescuitamator.blogspot.com

Citeste si:

Romania trebuie sa construiasca un culoar de migratie pentru sturioni, la Portile de Fier

Traficul cu icre negre va duce la disparitia sturionilor din Dunare

spot_img

Ultimele știri