6 moduri prin care să faci biroul de acasă mai prietenos cu mediul

Când lucrezi într-o companie, respecți regulile pe care le impune aceasta, care, uneori, țin și de respectarea mediului înconjurător: reciclare, scăderea consumului de apă, plastic, hârtie sau electricitate. Însă atunci când lucrezi de acasă, trebuie să te educi singur să faci asta. În 2015, în România erau 400.000 de freelanceri, cu peste 12,5% mai mult faţă de nivelul de acum cinci ani.

6 moduri prin care să faci biroul de acasă mai prietenos cu mediul

Iată 6 modalități prin care poți să-ți faci acasă un birou mai verde:

  1. Folosește becuri economice

Acesta este un sfat de bază și un prim pas pe care trebuie să îl faci. Înlocuiește becurile incandescente cu unele fluorescente. Durata de viață a unui bec fluorescent este între 6.000 și 15.000 de ore și economisesc până la 80% din costurile cu energia pentru casă. Așa vei economisi mulți bani la electricitate și vei proteja mediul înconjurător.

2. Folosește mobilă la mâna a doua

Fie că îți mobilezi biroul de acasă cu o masă care e în familia ta de mult timp, fie că îți cumperi un scaun de la cineva care nu mai are nevoie de el, așa reduci impactul pe care îl ai asupra mediului. În plus, mobila la mâna a doua costă între 30% și 50% mai puțin decât cea nouă.

3. Redu cantitatea de hârtie consumată și recicleaz-o

Aplică și acasă acele reguli pe care le-ai fi respectat și la birou: nu printa orice mail sau orice informație pe care o poți citi și de pe telefon sau laptop. Dacă ai totuși de printat ceva, fă asta pe ambele părți ale colii. Scrie listele cu lucrurile pe care le ai de făcut pe spatele bonurilor de casă, ia notițe pe orice foaie care are spații goale și du la reciclat hârtia care nu-ți mai folosește. Apoi, când trebuie să îți cumperi un toc de coli sau o agendă nouă, ține cont să fie din hârtie reciclată.

4. Trage draperiile și deschide geamurile

Amplasează-ți biroul aproape de o fereastră și trage draperiile, astfel încât să folosești lumina naturală cât mai mult timp. Atunci când vremea de afară îți permite, deschide geamul în loc să dai drumul la căldură sau la aerul condiționat. Desigur, asta numai dacă afară e mai cald sau mai rece decât în casă, în funcție de anotimp și de nevoi. În plus, aerul proaspăt s-ar putea să te trezească din amorțeală și așa să nu mai ai nevoie de cafeaua la care te tot gândeai.

5. Turn off

  • Chiar dacă echipamentul este în standby, tot folosește o cantitate semnificativă de electricitate, așa că închide-l dacă urmează să nu fie folosit timp de mai mult de o jumătate de oră.
  • Folosește un regim de economie de putere la calculator, cum ar fi „Energy Star”, care permite calculatorului să intre în regim de consum redus de putere și consuma 15 watts sau mai puțin după 30 minute. Regimurile economice asigură un consum de electricitate cu până la 60% mai mic.
  • Închide imprimanta seara, la sfârșit de săptămână și atunci când nu este folosită.
  • Dintre aparatele de birou, xeroxul este cel mai mare consumator de energie (circa 1 kW când sunt active). Închide-l când pleci de la birou.

6. Plante pentru oxigen

Din biroul tău de acasă nu trebuie să lipsească plantele în ghivece. Acestea îți asigură un aer mai curat.

spot_img

Ultimele știri