60 de milioane de indieni fara electricitate in 2030

In 2030, 60 milioane de indieni inca nu vor avea acces la reteaua electrica, pentru ca aceasta nu se dezvolta destul de repede din punct de vedere economic, au declarat reprezentanti ai Agentiei Internationale de Energie (IEA), citati de Reuters.

In raportul World Energy Outlook , IEA arata ca India trebuie sa investeasca, pana in 2030, 1,25 trilioane de dolari in infrastructura energetica, iar mai bine de 75% din aceste investitii trebuie directionate catre infrastructura electrica. „Atragerea investitiilor intr-un timp cat mai scurt va fi esentiala daca se vrea sustinerea economiei”, arata raportul IEA.

In prezent, in India, 412 milioane de oameni nu au acces la electricitate, iar pana in 2030 cifra va scadea la 60 milioane de oameni, asta datorita ratei de electrificare care va creste la 96% in 2030, de la 62% in 2005, conform cu scenariul de referinta probabil al IEA. Potrivit aceluiasi scenariu, electricitatea generata in India va creste la 2.774 TWh in 2030, de la 699 TWh in 2005.

Pe cap de locuitor, electricitatea generata in 2005 in India a atins 639 KWh, de patru ori mai putin decat media in lume si comparabila cu media din Vietnam sau Mozambic.

Carbunele, care produce prin ardere mari cantitati de CO2, este materia prima dominanta in generarea electricitatii in India, responsabila pentru doua treimi din productia totala de electricitate.

Un alt aspect ingrijorator este ca centralele de ardere a carbunelui se afla printre cele mai ineficiente din lume, desi ratele de eficienta probabil ca se vor imbunatati, pentru ca India contribuie deja la eforturile internationale in ceea ce priveste tehnologiile de captare si stocare a CO2-ului.

India face, de asemenea, demersuri pentru dezvoltarea generarii energiei nucleare, care nu emite gaze cu efect de sera. Planul ambitios al tarii este sa creasca capacitatea de generare a energiei nucleare la 20 GW pana in 2020 si la 40 GW pana in 2030.

spot_img

Ultimele știri