60% din pamanturile umede din lume au fost distruse in ultimul secol

in Sol 21 July 2008 43 Views

Ingrijorarile privind disparitia rapida a pamanturilor umede si impactul asupra schimbarilor climatice reprezinta principala tema a celei de-a opta editie a Conferintei Internationale privind pamanturile umede, organizata de Universitatea Natiunilor Unite si Universitatea Federala Mato Grosso din Brazilia, informeaza Earth Times.

Cei 700 de experti mondiali s-au adunat in Brazilia, in regiunea Pantanal, cea mai intinsa suprafata de pamanturi umede din lume.

Pamanturile umede stocheaza tot atat de mult dioxid de carbon cat este stocat in atmosfera, dar distrugerea lor poate duce la eliminarea gazului in aer.

Scopul conferintei este de a face un inventar al pamanturilor umede din lume, de a indentifica lipsurile informationale si elaborarea unei strategii insotita de apelul catre cei care iau decizii de a o adopta de urgenta.

Pamanturile umede, printre care mlastinile, deltele raurilor, mangrovele, tundrele si lagunele, acopera doar 6% din suprafata pamantului, dar stocheaza pana la 20% din carbonul mondial.

Australia si Statele Unite sunt lideri in conservarea pamanturilor umede. Estimarile arata ca in ultimul secol s-au pierdut 60% din pamanturile umede din lume. Doar in Europa, 90% din pamanturile umede au fost distruse pentru agricultura si dezvoltare.

Oamenii de stiinta apreciaza valoarea pamanturilor umede la 15.000 de dolari pe an pe hectar, in ce priveste prevenirea inundatiilor, filtrarea si stocarea apei. Urmatorul cel mai valoros ecosistem pe hectar este padurea tropicala.

Comentarii

comentarii