60% dintre romani refuza consumul alimentelor MG

in EcoLIFESTYLE 13 November 2008 137 Views

Aproximativ 60% din populatia tarii noastre refuza consumul alimentelor pe baza de organisme modificate genetic (OMG), potrivit unui studiu efectuat recent la cererea Greenpeace Romania de Mercury Research.

Consumatorii de alimente pe baza de organisme modificate genetic provin, in majoritate, din zona urbana a Moldovei, au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, au terminat un liceu si o facultate si au un venit mediu de peste 500 de euro.

Cei mai multi consumatori de alimente nemodificate provin din Bucuresti, au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani si sunt absolventi de liceu. Respondentii care nu stiu ce sunt OMG-urile provin din sudul si din sud-estul Romaniei (Oltenia, Muntenia si Dobrogea), din zone rurale, au varste de peste 60 de ani inclusiv, sunt absolventi de scoala elementara si au venituri de pana in 200 de dolari si intre 201 si 350 de dolari.

In functie de regiuni, dintre cele 164 de persoane chestionate in Bucuresti, 13% au raspuns afirmativ la intrebarea "Ati consuma alimente cu OMG?", 70% au raspuns negativ, 8% nu au stiut ce implica ingineria genetica asupra plantelor incluse in consumul alimentar al omului si alte 8% nu au dat nici un raspuns. Dintre cele 487 de persoane chestionate in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, 11% au spus DA, 63% – NU, 18% nu au stiut ce inseamna inginerie genetica, iar 8% au fost indecise.

Dintre cele 233 de persoane intervievate in Moldova, 19% au raspuns cu DA, 49% – NU, 20% nu au stiut ce inseamna OMG si 12% au fost indecise asupra unui raspuns concret. Dintre cele 438 de persoane chestionate in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, 16% au raspuns cu DA, 60% – NU, 15% nu au stiut ce inseamna inginerie genetica si 9% nu au dat nici un raspuns. Pentru ultimele doua regiuni, procentele de 49% si, respectiv, 60% au o credibilitate de 95%, potrivit sociologilor de la Mercury Research.

In ceea ce priveste clasificarea interlocutorilor in functie de venituri, sondajul arata ca 20% dintre persoanele care au pana la 200 de dolari pe luna si 18% dintre cele cu peste 500 de dolari lunar ar consuma alimente pe baza de OMG.

Clasificarea pe grupuri de varsta arata ca, pentru sectiunea 15-29 de ani, 16% ar consuma alimente MG, 62% nu ar consuma, 15% nu au stiut ce sunt OMG si 7% nu au dat nici un raspuns. Pentru categoria 30-44 de ani, 18% au raspuns ca ar consuma alimente cu OMG, 61% nu, 13% nu stiu ce sunt OMG si 8% nu au dat nici un raspuns. Pentru categoria 45-59 de ani, 13% au raspuns afirmativ, 62% negativ, 14% nu au stiut ce sunt OMG si 11% s-au abtinut sa dea vreun raspuns. In randul oamenilor cu varste de peste 60 de ani 11% au raspuns afirmativ, 53% negativ, 25% nu au stiut ce sunt OMG si 11% nu au dat nici un raspuns.

In ceea ce priveste clasificarea in functie de sex, dintre cei 611 de barbati intervievati, 14% au raspuns DA, 60% – NU, 16% nu au stiut ce sunt OMG si 10% nu au avut nici un raspuns. Dintre cele 711 de femei chestionate, 15% au raspuns afirmativ, 60% – negativ, 17% nu au stiut ce sunt OMG si 8% nu au dat nici un raspuns.

Studiul a fost realizat in septembrie 2008, in randul a 1.322 de persoane, cu varste de peste 15 ani atat din zonele urbane, cat si din cele rurale ale Romaniei. Marja de eroare a sondajului a fost de plus/minus 2,6%, iar modalitatea de abordare a constat in interviuri orale sau in scris.

Comentarii

comentarii