7% din bicicletele UE sunt produse în România

in Transport 29 August 2016 2,817 Views

Anul trecut în Uniunea Europeană s-au produs 13.149.000 de biciclete, în creștere cu 10% față de 2014, potrivit datelor publicate de Confederația Europeană a Industriei de Biciclete (CONEBI).

Untitled

Sursă foto: VeloCity.com.ro

Din totalul acestora, 900.000 de biciclete (7%) au fost produse în România. Cele mai multe au fost produse în Italia (18%) – 2.344.000 de unități, Germania (17%) – 2.186.000, Portugalia (14%) – 1.904.000, Polonia  (9%) – 1.210.000 de unități.

În privința industriei de componente și accesorii de bicicletă, aceasta este mult mai bine reprezentată în România. Industria de componenete și accesorii este estimată la o valoare de 300 de milioane de euro, România ocupând poziția  a doua, alături de Germania cu o cotă de piață de 18%.

statistica CONEBI

Sursă: CONEBI.com

Italia deține cea mai mare cotă de piață de componente și accesorii (28%) cu o valoare estimată de 474 de milioane de euro.

Vânzările de biciclete, printre cele mai mici din UE

Dacă în privința producției România ocupă poziții fruntașe în clasamentele Uniunii Europene, în privința vânzărilor acestea sunt destul de scăzute. Astfel, dacă la nivelul UE, anul trecut s-au vândut 20.751.000 de biciclete, în creștere cu peste 400.000 de unități comparativ cu 2014, în România vânzările nu au depășit 400.000 de biciclete, mai puțin de jumătate din câte s-au produs.

CONEBI

Sursă: CONEBI.com

Cu toate acestea situația României nu este singulară, statistica oficială arătând cifre similare în țări precum Austria, Belgia, Cehia sau Portugalia. Cele mai multe s-au vândut în Germania (4,35 milioane – 21%), Marea Britanie (3,514 milioane – 17%) și Franța (2,996 milioane – 14%).

Dacă ar fi să privim evoluția vânzărilor prin prisma prețului, acestea ar trebui să fie mult mai ridicate deoarece prețul mediu de achiziție este printre cele mai mici din UE. Astfel, un român plătește în medie 150 de euro pentru achiziția unei biciclete, un preț extrem de mic dacă îl comparăm cu cel din Olanda – 914 euro, Danemarca – 650 euro sau Spania – 481 euro.

1.600 de români lucrează în industria de biciclete

Statisticile europene estimează că pe teritoriul Uniunii Europene aproape 31.000 de persoane sunt angajate în industria bicicletei. Astfel, 15.725 lucrează în producția de biciclete, iar 15.238 în produția de componente și accesorii.

În România se estimează că 1.600 de persoane sunt ocupate în acest sector, respectiv 700 în producția de biciclete și 900 în producția de componente și accesorii.

BikeFest_2016

Bicicliștii, așteptați la BikeFest 2016

În perioada 3-4 septembrie 2016, va avea loc în Parcul Izvor din București o nouă ediție a festivalului de ciclism BikeFest. Organizatorii au pregătit două curse prin curtea Palatului Parlamentului, un tur caritabil pe biciclete, competiții cu premii, concerte și alte activități de petrecere a timpului liber.

Spre deosebire de anii trecuți, Urban Race, competiția care se va desfășura și prin curtea Palatului Parlamentului, va avea două curse. Una se numește Urban Race MTB și va fi dedicată mountainbikerilor. La cealaltă, denumită Urban Race Road, vor participa pasionații de curse de șosea.

Cursele vor avea starturi și premii diferite. Startul și finish-ul se vor face în curtea Palatului Parlamentului. Se vor parcurge aleile cu dale din curtea Palatului Parlamentului, ce cuprind urcări și coborâri solicitante. Apoi, cursa va continua pe bulevardele din jurul Palatului și prin Parcul Izvor.  Vă puteți înscrie în concurs pe site-ul BikeFest.

Competiția Urban Race este realizată cu susținerea NoMad, a Camerei Deputaților și a Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic.

Trofeele BikeFest

Activități de recreere din cadrul BikeFest 2016

Urban Race nu va fi singura competiție din cadrul festivalului. Organizatorii au mai pregătit o competiție dedicată cuplurilor sau prietenilor, care vor încerca să pedaleze câte 2 pe bicicletă, dar și o cursă de viteză.

De asemenea, duminică, de la ora 16, va avea loc un tur ciclist caritabil. La fiecare 20 de participanți, Asociația Green Revolution va dona o bicicletă unui tânăr sau copil care nu are cu ce ajunge la școală.

Vor mai fi prezenți în Parcul Izvor și World Class România – cu un maraton de cycling și aerobic, X-treme Bike – cu demonstrații de cascadorii pe biciclete și Energy Boutique – cu o competiție pentru cei care reciclează baterii uzate. Nu vor lipsi producătorii și reprezentanții magazinelor de biciclete și nici ONG-urile și artiștii handmade pasionați de mersul pe bicicletă.

Atmosfera va fi asigurată de agenția de producție Vinyl, Rum, Tapas & Wine. Printre artiștii invitați, se numără: Ciprian Marc, Ufe & Zicu, Jon Kennedy, Alt Om & Bully, Rammon, Mr. Goju, Mop Mop DJ Set și Ufe.

Puteți consulta întregul program al festivalului pe site-ul BikeFest 2016.

Comentarii

comentarii