7 milioane de oameni au fost strămutați în prima jumătate a lui 2019 din cauza schimbărilor climatice

Evenimentele meteo extreme au strămutat un număr record de șapte milioane de oameni în timpul primei jumătăți a acestui an.

Conform International Displacement Monitoring Center, care adună date de la guverne, agenții umanitare ONU și rapoarte media, inundațiile, alunecările de teren, ciclonurile și alte fenomene meteo extreme au strămutat temporar mai mulți oameni în prima jumătate a acestui an decât în oricare alt an.

Raportul arată faptul că evenimentele meteo extreme sunt tot mai intense și tot mai mulți oameni sunt expuși la ele, în special în orașele din Asia. În același timp, multe autorități guvernamentale au început să se pregătească mai bine pentru acest fel de evenimente, utilizând sisteme de avertizare timpurie și adăposturi de evacuare, însemnând că mulți dintre oamenii care au fost strămutați ar fi murit dacă rămâneau în casele lor.

De exemplu, în luna mai au fost evacuați 3.4 milioane de oameni din India și Bangladesh înaintea Ciclonului Fani. Mai puțin de o sută de fatalități au fost înregistrate.

În contrast, sudul Africii a fost grav afectat în luna martie de Ciclonul Idai. Peste 1000 de oameni au fost uciși și 617.000 au fost strămutați în Mozambic, Malawi, Zimbabwe și Madagascar.

În martie și aprilie, jumătate de milion de iranieni au fost nevoiți să își părăsească casele în urma celor mai grave inundații din ultimele decenii. În Bolivia, precipitațiile abundente au dus la inundații și alunecări de teren în primele patru luni ale anului, ducând la strămutarea a 70.000 de oameni.

Cel mai sever sezon în care sunt înregistrate dezastre este între lunile iunie și septembrie, când furtunile lovesc zonele tropicale. Centrul de monitorizare estimează că strămutările asociate dezastrelor naturale ar putea ajunge la 22 de milioane până la sfârșitul acestui an.

În cele mai multe cazuri, dezastrele duc la strămutări temporare, de obicei în interiorul granițelor naționale. Însă unii experți susțin că aceste numere nu reflectează în mod adecvat evenimentele meteo care afectează regiuni pe termen lung, cum ar fi temperaturile în creștere și ploile neregulate, care pot determina oamenii să își părăsească casele. În unele cazuri, agențiile guvernamentale nu oferă numărul real al persoanelor strămutate.

spot_img

Ultimele știri