Ce poți să faci cu 8 lichide care rămân după gătit și pe care le aruncai

Apa în care ai fiert porumbul, cartofii, legumele și pastele, lichidul de la castraveții murați sau uleiul de la conservele de pește, toate își pot găsi o utilizare în casa ta, în special în bucătărie. Citește mai jos câteva idei, astfel încât să nu le mai arunci.

Ce poți să faci cu 8 lichide care rămân după gătit și pe care le aruncai

Deși ne-am obișnuit să aruncăm aceste lichide, ele sunt pline de vitamine, minerale și alți nutrienți buni pentru organismul uman, dar și pentru plante sau pentru prietenii necuvântători. O condiție de care ar trebui să ții cont, dacă vrei să folosești aceste lichide, este să cumperi de la bun început produsele în varianta lor cea mai sănătoasă.

Adică legume organice, fără să fie crescute cu fertilizatori și pesticide, branduri care nu folosesc conservanți precum clorura de calciu, conserve cu puțină sau deloc sare și fără BPA (o substanță chimică ce se găsește în materialele plastice, adesea folosită pentru a acoperi interiorul conservelor).

Atunci când ai cantități mai mari din aceste lichide, păstrează-le într-un borcan, în frigider, sau într-un recipient de plastic, în congelator.

  1. Apa în care a fiert porumbul

Această apă plină de minerale și vitamine poate fi transformată într-o supă de legume sau folosită ca fertilizator pentru plantele din interior sau pentru grădină.

2. Lichidul de la conservele de fasole, năut, linte

Sigur nu știai, dar acel lichid se numește „aquafaba” (în latină, „aqua” înseamnă apă, iar „faba”, boabe). Aquafaba poate fi utilizat într-o gamă largă de rețete, ca înlocuitor pentru albușul de ou. Asta pentru că proteinele și amidonul din lichid acționează similar cu proteinele din albușul de ou. Așadar, folosește aquafaba în creme, înghețată, prăjituri, torturi, maioneză și chiar ca înlocuitor pentru unt, dacă îl amesteci cu ulei. În plus, poate fi folosit în supe, ciorbe sau sosuri.

3. Oțetul de la murături

Până acum, după ce terminai borcanul cu castraveți, aruncai acea zeamă compusă din oțet, sare, zahăr și condimente. De acum o poți folosi atunci când, de regulă, ai pune oțet sau zeamă de lămâie, cum ar fi salate, dressinguri, marinade sau chiar și în băutura Bloody Mary.

Ce poți să faci cu 8 lichide care rămân după gătit și pe care le aruncai

4. Lichidul de la produse marinate (măsline, anginare, roșii uscate)

Acest lichid este compus din ulei, oțet, sare și condimente și poate fi folosit în orice rețetă ai pune ulei și oțet: risotto, legume, salate, sos marinat, hummus sau chiar pâine făcută în casă.

5. Apa în care au fiert legume

Data viitoare când fierbi legume, păstrează apa aceea pentru a o folosi la supe, sosuri sau pentru a fortifica plantele. Strânge lichidul de la legumele din conserve într-un borcan în frigider și dă gust cu el supelor și sosurilor.

6. Apa în care ai fiert cartofii

Dacă ai spălat bine coaja cartofilor înainte, poți să folosești apa pentru a îngroșa supele și sosurile sau o poți adăuga în aluaturi de pâine, pizza sau biscuiți. Ce îți rămâne, poți să folosești pentru a uda plantele din casă și din grădină.

Ce poți să faci cu 8 lichide care rămân după gătit și pe care le aruncai

7. Apa în care ai fiert pastele

Pune apa, bogată acum în amidon, după ce au fiert pastele, în sosuri, supe sau la plante.

8. Uleiul de la conservele de pește

Cu moderație, acest ulei este o delicatesă pentru animalul tău de companie, în special dacă ai ales conserve cu puțină sare sau deloc. Ține cont că trebuie să-i oferi această recompensă cu moderație, pentru că peștele poate conține compuși dăunători, cum ar fi mercurul.

spot_img

Ultimele știri