8 mai, data limita pentru evaluarea riscului porumbului MON810

Data limita pana la care membrii Comisiei pentru securitate biologica trebuie sa finalizeze reevaluarea stiintifica a riscului in cazul cultivarii porumbului modificat genetic MON810 si sa dea avizul stiintific este 8 mai.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a solicitat membrilor Comisiei pentru securitate biologica reevaluarea stiintifica a riscului in cazul cultivarii porumbului modificat genetic MON810 si avizul stiintific pana pe data de 8 mai, informeaza un comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Solicitarea vine ca urmare a faptului ca, la nivelul Comisiei Europene, dosarul porumbului MON810 se afla, din data de 5 mai 2007, in procedura de reinnoire a autorizarii introducerii pe piata, iar autoritatile competente pentru transpunerea si implementarea Directivei 2001/18/EC privind diseminarea deliberata in mediu a organismelor modificate genetic sunt solicitate sa-si transmita pozitiile de vot – in particular legate de evaluarea de risc asupra mediului, conform Anexei nr. II a Directivei – pozitii care vor fi publice.

In procedura de re-evaluare stiintifica a riscului in cazul cultivarii porumbului MON810, membrii Comisiei pentru securitate biologica vor analiza si articolele stiintifice publicate, pe acesta tema, dupa anul 1992. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta de cultura modificata genetic autorizata in prezent pentru cultivare in vederea introducerii pe piata comunitara, sub Directiva 220/90/CEE, conform Deciziei 98/294/EC din data de 22 aprilie 1998.

Desi Directiva 220/90/EEC a fost abrogata prin Directiva 2001/18/CE, care a introdus noi exigente in procedura de evaluare a riscurilor, Decizia 98/294/EC privind introducerea pe piata a porumbului modificat genetic a ramas in continuare in vigoare, aplicandu-se tuturor statelor membre, inclusiv Romaniei, incepand cu ianuarie 2007.

spot_img

Ultimele știri