80% din defrișării sunt rezultatul direct al practicilor agricole

Se estimează ca 80% din defrișările globale apare ca un rezultat direct al practicilor agricole. Subvențiile guvernamentale destinate agriculturii sunt estimate la peste 200 miliarde de dolari și sunt un factor cheie care stă  la baza pierderii pădurilor la nivel mondial, însă factorul politic se pare că nu conștientizează acest lucru, se arată într-un nou raport lansat de ONU.

viewimage.aspx

 „Impactul negativ al subvențiilor este adesea cauzat de politicile depășite și incoerente. Orice efort demarat de guvern pentru a susține productivitatea agricolă ar trebui să țină cont de implicațiile mai largi ale acestor sisteme. Raportul demonstrează ca politica care decuplează creșterea economică de defrișări și degradarea terenurilor este cel mai bun drum spre un sector agricol care utilizează în mod durabilă terenurile. Încurajez factorii de decizie să ia în considerare studiile de caz în acest raport”, a declarat Achim Steiner, directorul executiv al Programului de Mediu al ONU. 

Bazâdu-se pe exemple din Ecuador, Indonezia, Brazilia, India și alte zece țări, studiul demonstrează ca subvențiile pentru îngrășămintele și apă pentru irigații, pentru a crește randamentul la hectar, pot contribui și la o utilizare irațională a resurselor și a mediului ca urmare a deteriorării pădurilor tropicale.

În Brazilia, de exemplu, o modificare a politicii de subvenționare a împiedicat ca 1,4 miliarde de dolari să fie împrumutate de către inițiative nesustenabile, contribuind astfel la o scădere cu 15% a defrișărilor din Amazon între 2008 și 2011.

Raportul solicită o mai mare compatibilitate între dezvoltarea rurală, producția de mărfuri și obiectivele pentru asigurarea sustenabilității pe termen lung a producției agricole, ecosisteme sănătoase și bunăstarea comunităților locale. 

Raportul a fost lansat înainte de cel de-al 14-lea Congres Mondial Forestiere, care va avea loc la Durban, Africa de Sud, între a 7 si 11 septembrie.

Citește și:

Câți copaci sunt tăiați în fiecare an în lume

spot_img

Ultimele știri