90% dintre păsările marine au ingerat plastic la un moment dat

in Apa, Biodiversitate, Deseuri, Studii 7 September 2015 292 Views

Estimarea aparține unor cercetători britanici, care avertizează că situația se va înrăutăți dacă nu se iau câteva măsuri simple.

61614_01_u12626

Un grup de cercetători britanici din cadrul ”Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” (CSIRO) și ”Imperial College London” au publicat recent un studiu despre cum sunt afectate păsările marine de plasticul din oceane.

Se pare că, în acest moment, 60% dintre aceste viețuitoare au în intestine fragmente de pungi, capace de plastic și îmbrăcăminte sintetică. Mai mult, 90% au ingerat la un moment dat fragmente plastice. Până în 2050, cercetătorii estimează că populația păsărilor marine va fi afectată în proporție de 99%.

Cum ajung păsările să ingereze fragmente plastice

Materialele plastice ajung în oceane din râurile care străbat orașele, din sistemele de canalizare sau direct din depozite de deșeuri. Păsările le confundă cu mâncare și le consumă sau le înghit accidental.

Cercetătorii și-au exprimat îngrijorarea pentru zonele cu o biodiversitate mare, unde trăiesc specii precum albatroși giganți sau pinguini. Zonele cu cel mai mare grad de risc sunt Oceanul Anctarctic și apele aflate la sud de Australia, Africa și America.

Soluțiile sugerate de cercetători

Pentru reducerea riscurilor, autorii studiului au propus adoptarea următoarelor măsuri:

  • îmbunătățirea sistemului de management al deșeurilor, care ar duce la reducerea cantității de plastic care ajunge în oceane;
  • reducerea volumului de ambalaje;
  • interzicerea articolelor de plastic de unică folosință sau taxarea folosirii lor;
  • introducerea unor garanții pentru ambalaje precum recipientele pentru băuturi, care să fie returnate în momentul în care consumatorul aduce înapoi ambalajul gol.

Cercetarea face parte dintr-un proiect susținut de CSIRO, Shell, Universitatea din California și organizația ”Ocean Conservancy”.

 

Citiți și:

Problema plasticului din oceane, mult mai mare decât se credea

Studiu: 8.8 milioane de tone de plastic în oceanele lumii

Mai mult plastic decât viețuitoare în „gropile de gunoi” din oceane

Plasticul, magnet de otrava in oceane

Comentarii

comentarii