Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: peste 95% din populația lumii respiră aer poluat

Mai mult de 95% din populația lumii respiră aer poluat, iar comunitățile sărace sunt afectate în mod disproporționat, conform unui nou raport care evaluează nivelurile de poluare la nivel global.

 

Raportul realizat de Health Effects Institute estimează numărul de oameni expuși la aer poluat peste limita considerată sigură de Organizația Mondială a Sănătății.

Miliarde de oameni care trăiesc în mediul urban sunt expuși la niveluri ridicate de poluare, mai ales în țările în curs de dezvoltare, însă problema este prezentă și în mediul rural, unde arderea combustibililor fosili cauzează poluarea aerului din interior. La nivel global, unul din trei oameni sunt expuși la aer poluat și în casă, și afară.

Poluarea aerului este a patra cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. În ultimii ani, numeroase studii au confirmat legătura între poluarea aerului și diverse afecțiuni fizice și psihice.

Conform cercetătorilor, în 2017 poluarea aerului a contribuit la peste 6 milioane de decese în întreaga lume. Substanțele toxice din aer cresc șansele dezvoltării unor afecțiuni cum ar fi cancerul la plămân, bolile cronice de plămâni, infarctul și atacul cerebral. Mai mult de jumătate dintre decese au fost înregistrate în China și India.

Arderea combustibililor solizi cum ar fi cărbunii sau biomasa în interiorul locuințelor a expus 2.6 miliarde de oameni la aer poluat în 2016.

Bob O’Keefe, vice-președinte al Institutului, a explicat pentru The Guardian că diferențele dintre zonele cele mai poluate și cele mai puțin poluate s-au accentuat în ultimele decenii. Țările dezvoltate au făcut eforturi să reducă poluarea, însă în multe dintre țările în curs de dezvoltare, creșterea economică a avut loc fără a lua în considerare calitatea aerului.

Există însă motive de optimism, pe măsură ce țări ca China și India încep să ia măsuri tot mai drastice pentru diminuarea poluării.

Numărul oamenilor expuși la poluarea aerului din interior din cauza combustibililor solizi a scăzut de la 3.6 miliarde în 1990 la aproximativ 2.4 miliarde în prezent. Însă oamenii sunt tot mai expuși la emisiile provenite de la vehicule, pe măsură ce numărul mașinilor crește și tot mai multă lume se mută în orașe.

alecoair.ro

Conform State of Global Air, în România au fost înregistrate aproape 22.000 decese care pot fi atribuite poluării aerului în anul 2016. Numărul a scăzut aproape cu jumătate față de 1990, când fuseseră înregistrare peste 40.000 decese. Puteți afla mai multe informații despre poluarea în România pe site-ul institutului.

spot_img

Ultimele știri