Vedetele atrag atenția asupra incendiilor din Pădurea Amazoniană. Armata Braziliei intervine pentru stingerea focurilor

Multe vedete, printre care Madonna, Ricky Martin, Cristiano Ronaldo, Noval Djokovic, Leonardo DiCaprio şi Emmauel Macron, au atras atenția, în mediul online, asupra situației dramatice din Pădurea Amazoniană. În urma presiunilor, președintele Braziliei a autorizat intervenția armatei, în a 17-a zi în care pădurea arde.

Incendiile din America de Sud, în timp real. Foto: Fire Information for Resource Management System, NASA

Incendiile în Pădurea Amazoniană au loc pentru a 18-a zi consecutivă, distrugând sursa a 20% din oxigenul Pământului.

Cele mai grav afectate state sunt Roraima, Acre, Rondônia și Amazonas. Aceste regiuni au înregistrat creșteri semnificative ale incendiilor, în comparație cu media ultimilor patru ani. Amazonas, cel mai mare stat din Brazilia, a declarat stare de urgență.

Zilele trecute, în São Paulo, un oraș din sud-estul Braziliei, cerul s-a întunecat, iar lumina naturală a dispărut aproape complet, deși era zi. Meteorologii cred că din cauza fumului de la incendiile din Pădurea Amazoniană.

Conform Institutului Naţional de Cercetări Spaţiale (INPE) din Brazilia, 75.336 de incendii de pădure au fost înregistrate în această ţară din ianuarie până pe 21 august, cu 84% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unui colectiv de ONG-uri, 54% din acele incendii s-au produs în Amazonas.

În ultima perioadă, mai multe vedete internaționale și lideri politici au atras atenția asupra problemei.

„Casa noastră arde. Literalmente. Amazonia, plămânul planetei noastre, care produce 20% din oxigenul nostru, este în flăcări. Este o criză internaţională. Membri ai G7, ne vedem peste două zile pentru a discuta despre această urgenţă”, a scris pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron, referindu-se la summitul G7 care va avea loc în acest weekend la Biarritz.

https://www.instagram.com/p/B1eBsWDlfF1/?utm_source=ig_embed

„Plămânii Pământului sunt în flăcări. Pădurea Amazoniană din Brazilia – casa unui milion de indigeni și a trei milioane de specii – arde de două săptămâni”, a scris și Leonardo DiCaprio pe Instagram.

Acesta și-a îndemnat fanii să doneze bani către grupurile care luptă cu flăcările din Amazon, să urmărească situația și să dea mai departe pe canalele sociale, să fie consumatori responsabili și, atunci când trebuie să voteze, să-și aleagă reprezentanți care înțeleg gravitatea schimbărilor climatice și care vor lua măsuri.

„Domnule preşedinte Bolsonaro, vă rog, modificaţi-vă politica și ajutați nu doar țara dumneavoastră, ci întreaga planetă! Nicio dezvoltare economică nu este mai importantă decât protejarea acestui pământ. Trebuie să ne trezim! Viitorul pădurii tropicale afectează viitorul lumii!”, a transmis și Madonna.

https://www.instagram.com/p/B1emtcjhSz4/?utm_source=ig_embed

Mesaje similare au avut, în mediul online, și actorul Jaden Smith – fiul lui Will Smith, actriţa şi cântăreaţa argentiniană Martina Stoessel, tenismenul Novak Djokovic, pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton, Dani Alves – căpitanul echipei naţionale de fotbal a Braziliei, portughezul Cristiano Ronaldo, fotbalistul Luis Suarez, unul dintre starurile echipei FC Barcelona, cântăreţul portorican Ricky Martin, artista cubanezo-americană Camila Cabello și mulți alții.

Comentarii la postările persoanelor publice legate de subiect atrăgeau atenția asupra faptului că fotografiile utilizate pentru a ilustra mesajele nu au legătură cu focarele în cauză. AFP a făcut apoi un amplu material în care a arătat sursa originală a fotografiilor, cu titlul „Incendiile din Amazon: cum contribuie vedetele la dezinformare”.

Lipsa de acțiune a guvernului brazilian

În acest timp, președintele brazilian Jair Bolsonaro a făcut declarații în spațiul public că incendiile au fost puse intenționat de ONG-uri, pentru a murdări imaginea guvernului, și că anumite țări le trimiteau organizațiilor bani pentru a „interfera cu suveranitatea” din Brazilia. Înainte de asta, însă, a anunțat că țara sa nu are resurse pentru a se lupta cu focurile, iar pe Twitter l-a atacat pe președintele francez Emmanuel Macron și l-a acuzat că are o „mentalitate colonialistă”.  

În ultimele zile, ca urmare a lipsei de acțiune a autorităților braziliene, mai multe proteste au avut loc în fața ambasadelor Braziliei din câteva orașe europene, printre care Londra, Paris, Zurich, Berlin, Madrid și Milano, potrivit Newsweek.

Datele colectate de Institutul Național Brazilian de Cercetare Spațială au arătat că despăduririle din această țară au crescut cu 300% în luna iulie, față ce aceeași perioadă a lui 2018. Bolsonaro, despre care vocile critice spun că a încurajat astfel de acțiuni, a declarat că agenția minte și a concediat directorul, înlocuindu-l cu un oficial militar.

În urma presiunilor internaționale, vineri, în a 17-a zi consecutivă de incendii în Brazilia, președintele a autorizat armata să ajute pompierii în acțiunile de intervenție din Pădurea Amazoniană.

Incendii de vegetație și în Bolivia, Peru și Venezuela

Bolivia, aflată la vest de Brazilia, duce o luptă cu flăcările nu doar în Pădurea Amazoniană, care ocupă partea de nord a țării, dar și în pădurea Chiquitano, din sud-estul țării – cea mai mare pădure tropicală uscată sănătoasă din lume. Peste 800.000 de hectare din această pădure unică au ars până la pământ între 18 și 23 august. Experții spun că va dura cel puțin 200 de ani până când vor fi reparate daunele provocate de foc, în timp ce 500 de specii sunt amenințate din cauza flăcărilor.

„În timp ce mass media este concentrată pe Brazilia, bolivienii cer lumii să vadă tragedia prin care trec și să trimită ajutoare în lupta cu focurile”, scriu jurnaliștii de la The Conversation.

Aceștia menționează că mii de oameni au fost evacuați, alimente și apă sunt trimise în zonele afectate, în timp ce școlile au fost închise din cauză că poluarea aerului este de două ori mai mare decât limita considerată extremă.

CNN: Pădurea Amazoniană arde pentru că lumea mănâncă prea multă carne 

În timp ce cauzele incendiilor nu sunt încă oficiale, CNN a publicat zilele trecute un articol în care susține că această criză internațională nu este un accident.

 „Mare parte dintre incendii au fost pornite de crescătorii de animale pentru a elibera terenul pentru culturile pentru vite. Practica este în creștere, încurajată de Jair Bolsonaro, președintele Braziliei care este un susținător al afacerilor”, scriu jurnaliștii.

Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vită din lume, fiind responsabilă de 20% din totalul exporturilor globale, potrivit Departamentului de Agricultură a SUA. Anul trecut, țara a expediat 1.64 milioane de tone de carne de vită, cel mai mare volum din istorie.

Industria de carne de vită de aici este susținută, în special, de cererea mare din Asia – mare parte, de China și Hong Kong. Aceste două țări sunt responsabile de 44% din exportul Braziliei din 2018.

Pe lângă defrișările pădurilor pentru terenurile agricole, industria cărnii de vită mai este responsabilă și pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Vita produce 41% din gazele emise de toate animalele pe care le consumă omul, iar acestea, la un loc, produc 14,5% din emisiile globale. În plus, metanul – gazul produs de vite – este de 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

„Deci, pentru cei care se întreabă cum ar putea ei salva pădurea tropicală, ținând cont de faptul că este cunoscută ca «plămânii planetei», pentru că produce 20% din oxigenul lumii, răspunsul e simplu: mâncați mai puțină carne”, scriu jurnaliștii de la CNN.

spot_img

Ultimele știri