Platforma Declic oferă gratuit kit-uri de reciclare

Declic, o platformă de activism din România, oferă gratuit kit-uri de reciclare, în speranța ca informațiile despre colectarea separată să ajungă la cât mai mulți oameni, în timp scurt. Kit-ul conține afișe, stickere și săculeți reutilizabili.

„Am văzut recent o imagine pe internet care spunea: «Nu avem nevoie de o mână de oameni care să recicleze perfect, ci avem nevoie de milioane care să o facă imperfect!» și m-am gândit că exact de asta avem noi nevoie în România. Reciclarea poate să fie un lucru complicat dacă vrei să o faci perfect. Însă ne dorim ca majoritatea covârșitoare a populației să înțeleagă rapid cum se face și să o facă așa cum poate, imperfect, dar să o facă. Vă garantez că în câteva luni vom progresa enorm”, a scris cineva de la Declic.

Planul de acțiune al celor de la această platformă este ca informațiile să circule și să ajungă și la cei care nu știu cum să colecteze separat deșeurile.

Kitul de reciclare conține cinci afișe cu aceste informații (unul de păstrat, patru de dat mai departe, în comunitate sau prietenilor), șase stickere – patru pentru coșurile de gunoi (plastic/ metal, hârtie, sticlă și reziduale) și două de promovare a campaniei Declic și trei săculeți reutilizabili pentru legume-fructe.

„Îi vei putea folosi la piață sau la supermarket pentru a evita pungile de plastic de unică folosință. Astfel vei “salva” mii de pungi de plastic de la groapa de gunoi”, transmite Declic.

Săculeții sunt realizați de o întreprindere socială dintr-un sat din județul Cluj, iar prin acest gest platforma susține economia rurală.

Doritorii trebuie să completeze un formular, iar în trei săptămâni vor primi kit-ul de reciclare. Cei care vor pot să și doneze către platformă, pentru a acoperi costurile de producție.

Până acum au fost înregistrate peste 7.000 de cereri.

Mini-site cu regulile pentru separarea corectă a deșeurilor

 În iulie, Declic a lansat mini-site-ul reciclare.declic.ro cu informații detaliate despre colectarea selectivă făcută corect, cu exemple de „așa da”, „așa nu”, inclusiv din categoria de deșeuri speciale, cum ar fi deșeurile vegetale, cele voluminoase (mobilier), din construcții sau deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Tot atunci, platforma a lansat invitația tuturor românilor de a sesiza Garda de Mediu atunci când operatorii de salubritate sau primăriile nu pun legea în aplicare privind gestionarea deșeurilor.

„Majoritatea primăriilor au adoptat noile regulamente pe hârtie, dar în realitate firmele de salubritate nu au pus la dispoziția oamenilor mijloacele necesare colectării selective a deșeurilor (pubele sau saci colorați, materiale informative, regulamente). Orașele, comunele și satele țării sunt de-a dreptul calamitate de gunoaie. Albiile râurilor și pârâurilor sunt transformate în gropi de gunoi, marginile localităților au munți de deșeuri de toate felurile, de la PET-uri, până la animale moarte, excremente, uleiuri, îngrășăminte agricole expirate”, au transmis aceștia într-un comunicat.

Amenzile pentru firmele de salubritate și persoanele juridice care nu se adaptează noilor reglementări sunt între 20.000 și 40.000 lei. Cetățenii care nu respectă legea vor fi amendați cu până la 2.000 de lei și vor avea de plătit şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%.

„Sesizează Garda de Mediu din județul tău dacă ai observat că, la blocul sau pe strada ta, firmele de salubritate nu au pus la dispoziție cele necesare pentru ca oamenii să poată colecta separat deșeurile”, au mai spus ei.

Platforma Declic mai pune la dispoziția utilizatorilor și un model de sesizare adresată Comisariatului Gărzii de Mediu din fiecare județ.

spot_img

Ultimele știri