A apărut primul instrument de evaluare care le permite companiilor să-și măsoare performanțele și nivelul de pregătire pentru economia circulară

in Business, Slider homepage 5 February 2020 263 Views

Ellen MacArthur Foundation lansează Circulytics, cel mai cuprinzător instrument de evaluare a circularității disponibil la nivel global. Circulytics a fost dezvoltat cu implicarea Brambles, compania expert în servicii pentru Supply Chain recunoscută în utilizarea modelului circular.

Până în prezent, nu a mai existat posibilitatea de evaluare a gradului de circularitate a companiilor. Acest nou instrument oferă mai mult decât măsurarea fluxurilor materiale, prin faptul că oferă informații clare despre toate operațiunile circulare, semnalizează zonele care necesită îmbunătățiri imediate și evidențiază oportunitățile pentru inovații strategice.

„La nivel global, din ce în ce mai multe companii recunosc oportunitățile pe care economia circulară le deschide în crearea de valoare și în abordarea provocărilor în materie de schimbări climatice, poluare și pierdere a biodiversității. Circulytics va ajuta la o tranziție rapidă și la scară mare spre economia circulară. Informațiile oferite de Brambles au fost esențiale pentru a ne asigura că le punem la dispoziţie companiilor datele și analize de care au nevoie”, a declarat, într-un comunicat, Andrew Morlet, CEO al Ellen MacArthur Foundation.

Circulytics aplică date și parametri care măsoară tranziția la economia circulară, ceea ce le permite agenților economici să o înțeleagă mai bine și să o monitorizeze. Companiile au acum un cadru de referință care le va ajuta să proiecteze sisteme prin care pot elimina deșeurile din activitatea operațională, pot dezvolta strategii cu impact pozitiv asupra mediului și pot îmbunătăți a rezultatele economice și valoarea brandului. Acest mod de gestionare a datelor va permite unei companii să își estimeze poziția actuală dar, și mai important, progresul.

Economia circulară vizează să reducă deșeurile și poluarea, să mențină produsele și materialele în uz și, în același timp, să regenereze sistemele naturale. Cu un model de „utilizare în comun și reutilizare” pentru cele 330 de milioane de platforme de transport, Brambles a definit economia circulară cu mult înainte ca aceasta să devină un concept cheie – în Supply Chain, un sector în care modul de operare liniar încă predomină.

„Ne-a bucurat faptul că am contribuit la Circulytics. Acest instrument documentează punctele tari ale unei companii, dar și zonele care necesită îmbunătățiri. Considerăm că acesta va fi primul instrument de stimulare a unui tip de dezvoltare strategică de care atât companiile, cât și planeta vor avea nevoie în viitor. Noi vom utiliza Circulytics pentru a obține un model de afaceri și mai sustenabil”, spune Michael Pooley, Președintele CHEP Europe, companie Brambles.

Circulytics împarte sistemul de măsurare în „facilitatori” și „rezultate”. Prima categorie constă în elemente ale companiei, precum strategia, oamenii, sistemele și procesele, inovația și angajamentele externe față de clienți și furnizori. Cea de-a doua categorie se referă la intrări (materiale și energie) și la modul în care ieșirile, sub formă de produse sau servicii, contribuie la economia circulară.

Acest sistem îi permite unei companii să evalueze atât circularitatea fluxurilor de producție, cât și lanțul valoric, ca întreg. Compania primește un punctaj cumulat pentru o varietate de teme și, foarte important, informații și comentarii personalizate oferite de specialiștii Ellen MacArthur Foundation.

Având în vedere problemele legate de schimbările climatice și problemele de mediu aflate pe agenda factorilor de decizie, noile cadre legislative și presiunea din direcția societății civile impun segmentului corporativ identificarea de soluții. Aceste soluții constau în tranziția către o economie circulară, nucleul acestei tranziții fiind reprezentat de companii.

Ellen MacArthur Foundation a fost lansată în 2010 pentru a accelera tranziția către o economie circulară. Organizaţia a devenit un lider de opinie global, punând economia circulară pe agenda factorilor de decizie din companii, guverne și mediul academic. Rețeaua Economie Circulară 100 (CE100) oferă un spațiu cu caracter precompetitiv pentru a învăța, a împărtăși cunoaștere și a pune idei în practică.

Comentarii

comentarii