A fost lansat Ghidul de Relocare de la Ora┼č la Sat

in CSR, EcoLIFESTYLE 25 October 2020 294 Views

Patria Bank ┼či Ni┼čte Or─â┼čeni lanseaz─â Ghidul de Relocare din Urban ├«n Rural, cu ajutorul c─âruia cei ce doresc s─â se mute ├«n rural s─â cerceteze ┼či s─â evalueze localitatea ├«n care se vor muta din punctul de vedere al factorilor ce alc─âtuiesc indicele de calitate a vie┼úii, conform unui comunicat al b─âncii.

“Peste 109.000 rom├óni s-au mutat ├«n anul 2017 de la ora┼č la sat, ├«n timp ce doar 87.000 s-au mutat de la sat la ora┼č ├«n aceea┼či perioad─â, o arat─â ultimele date ale Institutului Na┼úional de Statistic─â. Iar aceast─â tendin┼ú─â a migra┼úiei a fost intensificat─â ├«n acest an, stimulat─â de contextul pandemic, ├«n care din ce ├«n ce mai mul┼úi rom├óni tineri ┼či activi au ├«nceput s─â reconsidere traiul pe care ├«l au ├«n ora┼čele mari ┼či s─â caute alternative de relocare temporar─â sau permanent─â ├«n comunit─â┼úile rurale, ├«n zonele unde au copil─ârit ┼či nu numai. Procesul a fost posibil ┼či prin extinderea sistemului de lucru de la distan┼ú─â”, se men┼úioneaz─â ├«n comunicat.

├Äntr-un astfel de context, s-a n─âscut ini┼úiativa Ni┼čte Or─â┼čeni, un proiect propus de agen┼úia de comunicare Pukka ┼či ├«nchegat al─âturi de echipa Patria Bank.

“Ideea de Ni┼čte Or─â┼čeni, a ap─ârut ├«n b─ât─âtur─â. Eram un or─â┼čean refugiat din calea St─ârii de Urgen┼ú─â, ad─âpostit cu ├«ntreaga familie, 4 genera┼úii sub acela┼či acoperi┼č al casei bunicilor. Am ├«nceput s─â m─â g├óndesc cum a┼č putea g─âsi locatari pentru multele case frumoase ┼či nelocuite din satul meu, cum s─â ajut satul s─â renasc─â. Sl─âtioara, jud. V├ólcea, este o comun─â extrem de frumoas─â, cu uli┼úe asfaltate, internet de mare vitez─â ┼či sta┼úie de colectare selectiv─â. Cu ajutorul PatriaBank am ini┼úiat un grup de cercetare la fa┼úa locului, format din 6 speciali┼čti din domenii complementare, care s─â analizeze localitate din punctul de vedere a factorilor ce alc─âtuiesc indicele de calitate a vie┼úii. Rezultatul general va lua forma unui Ghid de relocare de la ora┼č la sat,cu ajutorul c─âruia cercetarea noastr─â s─â fie aplicabil─â de cei interesa┼úi ┼či altor localit─â┼úi, toate acestea din dorin┼úa de a oferi or─â┼čenilor oportunitatea de a se reloca ├«n comunit─â┼úi rurale care s─â le ├«mplineasc─â a┼čtept─ârile”, a declarat Octavian Viorel, creative @pukka.

┼×tefania Cristescu, director Marketing ┼či Comunicare Patria Bank, a subliniat c─â proiectul “Ni┼čte Or─â┼čeni” ofer─â un cadru general de analiz─â la care se poate raporta oricine dore┼čte s─â se mute la ┼úar─â, un instrument util cu o exemplificare concret─â pe o comunitate.

Rezultatul cercet─ârii a luat forma unui Ghid de relocare de la ora┼č la sat realizat urm├ónd metodologia pus─â la dispozi┼úie c─âtre Institutul de Cercetare a Calit─â┼úii Vie┼úii ┼či ofer─â o viziune global─â asupra traiului la sat, urm─ârind urm─âtoarele dimensiuni: popula┼úie, educa┼úie, s─ân─âtate, mediu social, mediu natural, solu┼úii de locuire, servicii publice ┼či servicii private.

Ghidul este disponibil ┼či poate fi consultat pe www.nisteoraseni.ro ┼či pe blogul b─âncii, iar grupul de cercetare care l-a realizat este format din: Marius Chivu (co-ini┼úiator al proiectului, scriitor ┼či specialist pe teme de educa┼úie), Octavian Viorel (co-ini┼úiator al proiectului), Claudia Petrescu (cercet─âtor ┼čtiin┼úific la Institutul de Cercetare a Calit─â┼úii Vie┼úii), Ana Irina Lupu (arhitect ┼či specialist pe teme ce ┼úin de urbanism), Florin Stoican (pre┼čedinte al asocia┼úiilor Kogayon ┼či Parcul Natural V─âc─âre┼čti, specialist pe teme de mediu) ┼či Cornelia Florea (sociolog).

Cite┼čte ┼či:

Microplasticul se g─âse╚Öte ├«n cantit─â╚Ťi mult mai mari ├«n terenurile agricole dec├ót ├«n oceane
VIDEO WeWilder, primul campus de co-working în natură din România

Comentarii

comentarii