A început Green Business Index 2015, proiectul de măsurare a responsabilității companiilor din România

in Green Revolution, Recomandate 2 April 2015 355 Views

Green Business Index măsoară și în acest an responsabilitatea față de mediu a companiilor din România. GBI este singurul instrument gratuit de  evaluare a performanței de mediu conform ISO 14031, un mecanism de monitorizare a inițiativelor verzi din sectorul de afaceri românesc și un mijloc de asistență și formare pentru îmbunătățirea performanței de mediu. 

business

GBI 2015 oferă companiilor din România, prin platforma online www.gbindex.ro, patru instrumente pentru evaluarea și raportarea performanțelor de mediu:

  • Evaluarea performanțelor de mediu, principalul serviciu oferit de GBI se realizează prin intermediul unui instrument de diagnostic și raportare online alcătuit din șapte chestionare: dezvoltare sustenabilă, utilizarea resurselor, impact asupra mediului, managementul deșeurilor, clădiri verzi, achiziții verzi și transport sustenabil.
  • Calculatorul de emisii de gaze cu efect de seră (denumit și calculatorul amprentei de carbon) estimează emisiile totale de gaze cu efect de seră pentru categoriile de emisii 1 (emisiile directe ale companiei sau organizației), 2 (emisiile indirecte din achiziția și utilizarea energiei electrice și termice) și 3 (emisiile indirecte din activități care nu sunt în controlul direct al companiei).
  • Ghidul pentru evaluarea și raportarea performanțelor de mediu oferă îndrumări practice companiilor care vor să își evalueze gradul de sustenabilitate, fiind construit că un instrument ajutător pentru platforma online de evaluare a sustenabilității companiilor, Green Business Index.
  • Tutoriale video, ghiduri practice, pas cu pas, pentru utilizarea instrumentelor în cadrul platformei online Green Business Index.

În perioada 2 aprilie – 31 iulie 2015, companiile se pot înregistra gratuit pe website-ul oficial al proiectului, www.gbindex.ro, și pot completa setul de șapte  chestionare, în funcție de sectorul de activitate căruia îi aparțin (servicii/comerț, industrie/producție și construcții).

Protecția mediului nu este o alternativă, ci calea de a genera și a construi afaceri profitabile și sustenabile. Pentru al cincilea an, GBI le stă la dispoziție companiilor pentru monitorizarea obiectivă a inițiativelor și a eforturilor depuse în domeniul protecției mediului. Împreună putem construi o comunitate de business sustenabil, astfel facilitând tranziția către economia verde. Numărul în creștere al companii înscrise în Green Business Index față de prima ediție, precum și rezultatele evaluărilor anuale dovedesc că, în ciuda stadiului incipient, există premise pentru dezvoltarea economică durabilă și în țara noastra”, a declarat Raluca Fiser, președintele Asociației Green Revolution.

Companiile care se vor înscrie în GBI 2015 vor putea beneficia de:

 Evaluarea gratuită și generarea unui raport specific, cu referire la performanțele de mediu

Accesul la expertiză pentru:

  • creșterea gradului de conformare la noile cerințe legislative de mediu
  • îmbunătățirea performanței de mediu

Îmbunătățirea imaginii companiei prin:

  • consolidarea brandului
  • fidelizarea clienților
  • recunoașterea publică a eforturilor depuse de companii pentru protecția mediului
  • cointeresarea colaboratorilor și angajaților

Datele furnizate de către companii în urma înscrierii în Green Business Index vor fi analizate de către o echipă de experți independenți de mediu după încheierea perioadei de înscrieri. În urma interpretării datelor de către echipa de experți va rezulta clasamentul companiilor responsabile față de mediu din România. Rezultatele vor fi anunțate în luna septembrie, în cadrul Galei Green Business Index 2015, când vor fi premiate cele mai verzi companii din România.

GBI 2015 este un proiect inițiat de Asociația Green Reevolution, dezvoltat în parteneriat cu The Royal Norwegian Society for Development și finanțat de guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanțare – inovare în Industria Verde Romania.

Puteți citi și:

Instrumentul care urmărește punerea în practică a promisiunilor companiilor față de mediu

URSUS Breweries, câștigătoarea marealui premiu GBI 2013

Comentarii

comentarii