După o absență de 600 de ani, berzele au cuibărit din nou în Marea Britanie

Cel mai probabil, berzele au dispărut din Marea Britanie pentru că erau vânate pentru mâncare. După mai mult de 600 de ani, grație unui program de restabilire a naturii din această țară, au cuibărit primele berze.

Nimeni nu știe cu exactitate de ce au dispărut berzele din Marea Britanie, însă apariția numelor lor în meniurile banchetelor medievale sugerează că ar fi putut fi vânate pentru mâncare.

În fiecare an, în ultima perioadă, în jur de 20 de berze erau în trecere prin Anglia, însă, pentru că nu găseau alte berze care cuibăreau acolo, zburau mai departe.

„Ca stârcii și egretele, berzele albe cuibăresc în colonii pentru siguranță, învățare socială și ușurința de a găsi un partener în cazul în care cel actual moare. Fără aceste condiții, sunt slabe șansele să încerce să se înmulțească”, a explicat Isabella Tree, de la Knepp Wildland Project.

Proiectul, care a presupus refacerea ecosistemelor naturale pe o suprafață de 1.400 de hectare, a fost un punct de plecare pentru încercarea reintroducerii berzei pe teritoriul Marii Britanii. În decembrie 2016 au fost primite primele 20 de berze albe, trimise de Grădina Zoologică din Varșovia, Polonia. Cu timpul, au început să apară și berze sălbatice, atrase de cele de pe teritoriul Knepp.

În primăvara acestui an, șase pui, proveniți din două perechi, au ieșit din ouă.

Trecuseră 604 ani de la ultimele atestări scrise că berzele albe ar fi cuibărit oriunde în Marea Britanie”, a mai spus Tree.

Proiectul își propune ca, până în 2030, 50 de perechi să cuibărească în ecosistemele de la Knepp.

„Pentru mine, mai presus de toate, prezența berzelor înseamnă speranță: că, după zeci de ani de ignorare a vieții sălbatice în beneficiul terenurilor agricole, natura poate fi adusă cu adevărat la viață, pentru a ne încânta pe noi și generațiile următoare”, a comentat naturalistul Stephan Moss, pentru The Guardian.

spot_img

Ultimele știri