O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

in EcoLIFESTYLE 14 August 2017 189 Views

O companie din Elve╚Ťia a scos pe pia╚Ť─â prima ma╚Öin─ârie comercial─â care capteaz─â dioxidul de carbon din atmosfer─â ╚Öi ├«l folose╚Öte apoi pentru a ajuta plantele s─â creasc─â mai repede.

O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

Inven╚Ťia se nume╚Öte Climeworks AG ╚Öi a fost inaugurat─â la ├«nceputul lunii iunie l├óng─â Zurich. Planul este ca aceasta s─â capteze 900 de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce este echivalentul emis de 200 de ma╚Öini ├«n timpul parcurgerii a peste trei milioane de kilometri.

Instala╚Ťia, care va func╚Ťiona ├«n primii trei ani ca un proiect de prob─â, este situat─â pe o unitate de recuperare a c─âldurii reziduale, de unde ├«╚Öi ia, de altfel, ╚Öi energia. Ventilatoarele gigante ├«mping aerul printr-un filtru care colecteaz─â dioxid de carbon, care este apoi separat la temperaturi de 93 de grade Celsius. Gazul este livrat ulterior printr-o conduct─â subteran─â c─âtre client, care ├«n acest caz este o ser─â care cultiv─â legume cum ar fi ro╚Öii ╚Öi castrave╚Ťi.

O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

ÔÇ×Tehnologiile ├«mpotriva emisiilor negative care pot fi construite la o scar─â mai mare sunt esen╚Ťiale pentru a r─âm├óne sub nivelul de 2 grade (cre╚Öterea temperaturii globale) la nivel interna╚ŤionalÔÇŁ, a declarat co-fondatorul companiei Climeworks, Christoph Gebald, referindu-se la pragul de schimb─âri climatice stabilit de Acordul climatic de la Paris.

Dar nu toat─â lumea consider─â aceast─â idee una eficient─â. Unii exper╚Ťi sunt de p─ârere c─â ├«nl─âturarea dioxidului de carbon care este deja ├«n aer este mult mai scump─â ╚Öi mai pu╚Ťin eficient─â dec├ót rezolvarea problemei direct de la r─âd─âcin─â: centralele de combustibili fosili.

O mașinărie absoarbe dioxidul de carbon din aer și îl transmite direct în seră

Howard Herzog, inginer la MIT, a estimat c─â aceast─â ma╚Öin─â cost─â aproximativ 1.000 de dolari pe ton─â de CO2 – ceea ce reprezint─â aproximativ de zece ori costul elimin─ârii carbonului direct de la instala╚Ťia cu combustibil fosil.

E adev─ârat c─â ma╚Öin─âria elve╚Ťienilor poate s─â capteze o parte foarte mic─â din tot dioxidul de carbon din lume. Dar echipa Climeworks pl─ânuie╚Öte s─â construiasc─â alte 250.000 de ma╚Öin─ârii, cu ajutorul c─ârora ar reu╚Öi s─â absoarb─â un procent din tot dioxidul de carbon din aer.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nW8YjD3kub4]

Comentarii

comentarii