Academicienii considera incadrarea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO o nebunie si o prostie

in Proiecte 3 October 2013 347 Views

Rosia Montana, asa cum arata in prezent, nu poate fi incadrata pe lista monumentelor UNESCO, pentru ca zona nu este finalizata, iar o astfel de cerere ar fi o nebunie, sustine academicianul Alexandru Vulpe, presedintele sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane si director al Institutului de Arheologie.

As spune un lucru in ceea ce priveste incercarea de a incadra intreg monumentul la UNESCO. Cred ca ar fi ridicol. In situatia in care se afla acum, nu va fi niciodata incadrat, dar poate fi un pretext pentru amanarea proiectului cu cel putin zece ani. Nu pot decat sa consider ca este pur si simplu o nebunie sa se incerce o astfel de nebunie. Puteti sa fiti siguri ca nu are nicio sansa sa fie acceptat, pentru ca la UNESCO, ca sa intri in scara UNESCO, trebuie sa prezinti ceva care este finalizat, care poate fi vizitat macar din punct de vedere stiintific, ca o unicitate. In cazul de fata, acest lucru nu se pune la Rosia MontanaÔÇŁ, a declarat Vulpe, citat de Agerpres, in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului care analizeaza exploatarea miniera.

Prezent la Comisie, academicianul Razvan Theodorescu, seful Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, a spus ca un monument intra pe lista UNESCO atunci cand este unic in peisaj.

S-a vorbit mult despre Rosia Montana si UNESCO. Este una dintre cele mai mari prostii care se pot… dar in Romania exista multi amatori. Un monument intra pe lista UNESCO, si va spune cine a fost ministru al Culturii si a introdus cateva monumente importante pe lista UNESCO, atunci cand este unic in peisaj. Rosia Montana nu este unica, este interesanta pentru noi din multe puncte de vedere, dar nu este unicat si atunci cand este cercetat in intregime si poate sa acceada pe aceasta lista. Deci, onorata Comisie, cand auziti Rosia Montana pe lista UNESCO, radeti si treceti mai departeÔÇŁ, a spus Theodorescu, citat de Agerpres.

Comentarii

comentarii