Accelerarea creșterii nivelului mării la nivel mondial a început cu 30 de ani mai devreme decât se credea

in Biodiversitate, Studii 16 August 2019 63 Views

Accelerarea creșterii nivelului global al mării a început mai devreme decât se credea anterior, au descoperit oamenii de știință într-un nou studiu.

Folosind tehnici noi, cercetătorii au descoperit că rata creșterii nivelului mării a crescut începând cu anii ’60. Se credea anterior că a început să accelereze în anii ’90.

Sönke Dangendorf și colegii săi de la Universitatea din Siegen, Germania au folosit tehnici statistice pentru a combina măsurători prin satelit și înregistrări ale gabaritului, maparea nivelurilor mării globale și regionale între 1900 și 2015.

Au constatat că creșterile nivelului mării au început să accelereze în jurul anului 1968 și au continuat să accelereze de atunci.

Folosind observațiile prin satelit care au început în 1993, oamenii de știință au văzut că creșterea medie a nivelului mărilor a crescut mai rapid de când au început observaţiile.

În studiu, publicat în revista Nature, autorii sugerează că nivelul mării probabil a început să crească în anii 1960, când părți din oceanele lumii au început să se extindă pe măsură ce apa de mare a absorbit mai multă căldură.

Odată cu pierderea în continuă creștere a gheții în Groenlanda și Antarctica și extinderea continuă a apei de mare determinată de temperatură, pe măsură ce clima se va încălzi, accelerația va crește probabil în următoarele câteva decenii.

Comentarii

comentarii