Ministerul Mediului ia în calcul posibilitatea accesului liber în păduri pentru oricine

În prezent, legislația silvică prevede accesul public în pădure numai în zone amenajate şi pe trasee marcate în acest sens. În urma unei întâlniri cu Asociația Kogayon, Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat că ia în calcul să modifice acest articol.

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

Foto: Kinder Trips

Florin Stoican, de la Asociația Kogayon, a inițiat o petiție de strângere de semnături prin care solicită accesul liber în pădure, prin modificarea articolului 54 din Codul Silvic care limitează permisivitatea doar la zonele amenajate și pe trasee marcate în acest sens.

„Solicităm completarea Art. 54 cu prevederi care permit accesul public în pădure:

  • accesul pe jos trebuie să fie liber, pe răspunderea exclusivă a celui care vrea să se plimbe, cu asumarea conştientă a riscurilor, ca în orice activitate outdoor;
  • accesul cu bicicleta trebuie permis pe drumuri forestiere şi pe alte trasee stabilite;
  • accesul motorizat trebuie reglementat pe drumurile forestiere, cu posibilitatea interzicerii în funcţie de nevoile de administrare ale pădurii”, se arată în petiția care a fost semnată, până acum, de 9.087 de persoane.

Scopul liberului acces în pădure, scrie Stoican, este pentru recreere, cunoaştere, educaţie, sănătate. În plus, acesta a subliniat că accesul liber nu înseamnă că în pădure se poate intra oricând si oriunde, că reglementările și amenzile privind depozitarea deșeurilor, camparea, aprinderea focului și distrugeri trebuie înăsprite și, mai ales, aplicate. În plus, competițiile sportive motorizate și turismul motorizat ar trebui să fie permise doar în zone special amenajate, și nu în pădure.

În urma întâlnirii pe care reprezentanții asociației Kogayon au avut-o cu ministrul Mediului, Costel Alexe, acesta a precizat că susține acest demers, dar că modificarea articolului trebuie să țină cont și de siguranța și protecția celor care se aventurează în pădure.

„Va trebui astfel să avem o discuție detaliată despre asumarea răspunderii pentru cei care intră în pădure, deoarece pot exista anumite riscuri, despre pădurile aflate în proprietate privată dar și despre restricțiile în zonele în care se desfășoară lucrări silvice. Însă pentru acestea din urmă nu cred că putem discuta despre recreere, pentru că avem acolo în vigoare norme de protecția muncii”, a declarat Alexe.

spot_img

Ultimele știri