Update: Accidentul de la cea mai mare central─â nuclear─â din Europa nu reprezint─â un pericol

in Energie 3 December 20141,576 Views

Autorit─â╚Ťile ucraniene au anun╚Ťat miercuri c─â accidentul produs vineri la centrala nucler─â de la Zaporoijie, ├«n sud-estul ╚Ť─ârii, nu prezinta niciun pericol nuclear, iar unitatea va reveni ├«n programul normal de operare pe 5 decembrie, informeaz─â Reuters.

nuclear

Comitetul Ministerial pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â generate de polu─âri ale aerului ╚Öi solului ├«n cazul unor accidente industriale, coordonat de ministrul Attila Korodi, ├«n calitate de pre╚Öedinte, s-a ├«ntrunit ieri dup─â-amiaz─â, la sediul Ministerului Mediului ╚Öi Schimb─ârilor Climatice (MMSC) pentru a analiza toate informa╚Ťiile referitoare la accidentul produs la centrala nuclear─â Zaporoijie. Potrivit comunicatului emis de MMSC, pe scara urgen╚Ťelor nucleare INES (International Nuclear Events Scale) de la 0 la 7, evenimentul a fost clasificat la scara 0.

“Chiar dac─â toate datele indic─â faptul c─â nu avem probleme, vom monitoriza cu mare aten╚Ťie situa╚Ťia, pentru a fi siguri c─â nu exist─â motive de ├«ngrijorareÔÇŁ, a declarat Attila Korodi. Comitetul Ministerial a decis ca MMSC sa colecteze ╚Öi s─â analizeze ├«n continuare datele legate de subiect ╚Öi s─â men╚Ťin─â contactul permanent cu institu╚Ťiile statului care de╚Ťin atribu╚Ťii ├«n acest domeniu, iar ANM va monitoriza, ├«n continuare, circula╚Ťia atmosferic─â ├«n zona de interes ╚Öi ruleaz─â modelul de dispersie a posibilului poluant.

De asemenea, ANPM va continua monitorizarea radioactivit─â╚Ťii factorilor de mediu, at├ót automat, c├ót ╚Öi manual ╚Öi va notifica orice modific─âri survenite. Datele provenite din re╚Ťea sunt puse permanent la dispozi╚Ťia publicului, pe platforma EURDEP. Orice modificare a situa╚Ťiei va conduce la convocarea Comitetului ╚Öi anun╚Ťarea institu╚Ťiilor statului cu responsabilit─â╚Ťi.

Potrivit ministrului energiei din Ucraina, Volodymyr Demchyshyn, accidentul survenit la una din cele 6 unit─â╚Ťi ale centralei nucleare, care de altfel este ╚Öi cea mai mare din Europa, s-a datorat unui scurt circuit care nu a avut legatur─â cu partea de produc╚Ťie.

Accidentul nu a avut un impact major asupra sistemului energetic na╚Ťional al Ucrainei, ├«ns─â Demchyshyn a f─âcut un apel c─âtre to╚Ťi mari consumatori industriali s─â-╚Öi impun─â o restric╚Ťie voluntar─â ├«n privin╚Ťa consumului.

Reprezentan╚Ťii Agen╚Ťiei Interna╚Ťionale pentru Energie Atomic─â (AIEA) au spus c─â nu au avut niciun comentariu asupra raportului.

Sub obliga╚Ťia conven╚Ťiei interna╚Ťionale, adoptat─â dup─â accidentul de la Cernob├«l din aprilie 1986, o ╚Ťar─â trebuie s─â notifice AIEA cu privire la orice accident nuclear care poate avea un impact asupra altor ╚Ť─âri.

Explozia și incendiul de la centrala nucleară de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din lume, a fost cauzat de o eroare umană și o serie de explozii a trimis un nor de praf radioactiv în nordul și vestul Europei.

Citește și:

RIA.ru: Un pericol ignorat. Centrala de la Cernob├«l amenin╚Ťat─â de tensiunile din Ucraina

Lockheed Martin poate furniza energie nucleara f─âr─â riscuri

 

Comentarii

comentarii