VIDEO Accidentul nuclear de la Cernobil, comemorat printr-o vizionare și o dezbatere

in Biodiversitate, Energie 25 April 2016 477 Views

Organiza╚Ťiile Greenpeace Rom├ónia, TERRA Mileniul III ╚Öi Bankwatch Rom├ónia vor comemora mar╚Ťi, 26 aprilie 2016, 30 de de la accidentul nuclear de la Cernob├«l. Evenimentul va avea loc la Centrul Ceh din Bucure╚Öti, de la ora 19. Participan╚Ťii la eveniment vor viziona filmul documentar ÔÇťCernob├«l CafeÔÇŁ, apoi vor asista la o dezbatere pe tema oportunit─â╚Ťii folosirii energiei nucleare.

La 30 de ani dup─â cel mai cunoscut accident nuclear din istorie, la Cernob├«l apar semne de via╚Ť─â. Temerile genera╚Ťiilor mai vechi par s─â┬áfie ├«nlocuite de fascina╚Ťia celor tineri. Cernob├«l devine o stranie destina╚Ťie turistic─â cu o popularitate ├«n cre╚Ötere. ├Än tot acest peisaj, o cafenea ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea ├«n inima zonei de excludere din cel mai toxic punct al planetei. Dar cu nivelul radia╚Ťiilor ├«nc─â periculos de mare, r─âm├ón semne de ├«ntrebare dac─â regiunea va putea fi vreodat─â recuperat─â cu adev─ârat.

Caf├ę 10 din Cernob├«l serve╚Öte zilnic m├óncare tradi╚Ťional─â ucrainean─â curio╚Öilor care vor s─â vad─â faimosul reactor. Este un loc prietenos ╚Öi primitor, plin de turi╚Öti veni╚Ťi din toate col╚Ťurile lumii, mul╚Ťi dintre ei tineri care nu ├«╚Öi amintesc de dezastrul nuclear din 1986. Singurele elemente care eviden╚Ťiaz─â faptul c─â este una dintre cele mai toxice zone de pe Terra sunt aparatele Geiger de pe mese.

Vizionarea documentarului va fi urmat─â de o discu╚Ťie pe tema riscurilor pe care le implic─â energia nuclear─â. Vor participa Lavinia Andrei (TERRA Mileniul III), Ana Maria Seman (Bankwatch Rom├ónia) ╚Öi Ionu╚Ť Cepraga (Greenpeace Rom├ónia). Dezbatera va fi moderat─â de c─âtre Alexandru Ciochia (Radio Lynx).

Accesul la eveniment este liber. Centrul Ceh se află pe strada Ion Ghica, nr. 11, București.

Comentarii

comentarii