Acord de cooperare pentru salvarea mediului, semnat la Adunarea ONU pentru Mediu din Nairobi

in Legislatie 5 December 2017 26 Views

Un prim acord cu privire la ac╚Ťiunile ├«mpotriva degrad─ârii mediului a fost semnat ieri ├«ntre dou─â institu╚Ťii de mediu ONU, UN Environment ╚Öi United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), ├«n cadrul celei de-a treia Adun─âri Generale ONU pentru Mediu. Acesta implic─â o cooperare sporit─â ╚Öi o mobilizare a finan╚Ť─ârilor private spre ac╚Ťiune pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris.

nairobi acord climatic

Adunarea se desf─â╚Öoar─â zilele acestea ├«n Nairobi, Kenya. Peste 4000 de oameni, printre care reprezentan╚Ťi de guverne, antreprenori ╚Öi activi╚Öti se reunesc pentru a g─âsi solu╚Ťii impotriva polu─ârii ╚Öi a schimb─ârilor climatice. Participan╚Ťii sper─â s─â ajung─â la un consens cu privire la ac╚Ťiunile necesare pentru combaterea polu─ârii. ├Än stilul Acordului de la Paris, reprezentan╚Ťii ONU doresc s─â ob╚Ťin─â c├ót mai multe angajamente ╚Öi rezolu╚Ťii de la guverne, entit─â╚Ťi din sectorul privat ╚Öi organiza╚Ťii civile.

╚śedin╚Ťa are la baz─â un nou raport ONU, care arat─â c─â toat─â lumea este afectat─â de poluare. Printre recomand─ârile raportului se num─âr─â adoptarea de m─âsuri politice, semnarea de parteneriate, ├«ntreprinderea unor ac╚Ťiuni drastice pentru cele mai grave surse de poluare, schimb─âri de lifestyle, investi╚Ťii ├«n tehnologie verde, solu╚Ťii pentru exploatarea nesustenabil─â a resurselor.

Poluarea, una dintre cele mai mari probleme la nivel global, cere solu╚Ťii imediate

Pe l├óng─â distrugerea ecosistemelor, degradarea mediului omoar─â ├«n jur de 12.6 milioane de oameni pe an. Poluarea aerului este cea mai mare problem─â, fiind fatal─â pentru 6.5 milioane de oameni ├«n fiecare an. ├Än aceste condi╚Ťii, mai mult de 80% dintre ora╚Öele lumii nu ating standardele ONU pentru Calitatea Aerului. ├Än plus, costul economic este semnificativ: 4.6 trilioane de dolari se pierd anual din cauza polu─ârii.

Dr. Edgar Guti├ęrrez, Ministerul Mediului ╚Öi al Energiei ├«n Costa Rica ╚Öi Pre╚Öedintele Adun─ârii din 2017, a declarat: ÔÇ×Scopul nostru colectiv trebuie s─â fie adoptarea c─âilor care reduc drastic poluarea. Numai prin ac╚Ťiune colectiv─â mai puternic─â, ├«ncep├ónd ├«n Nairobi s─âpt─âm├óna asta, putem ├«ncepe s─â cur─â╚Ť─âm planeta la nivel global ╚Öi s─â salv─âm nenum─ârate vie╚Ťi.ÔÇŁ

├Änfiin╚Ťat─â ├«n 2014, UNEA, adunarea cunoscut─â ca ÔÇ×Parlament al Mediului ├Änconjur─âtorÔÇŁ, reprezint─â organul de luare a deciziilor cu cea mai ├«nalt─â autoritate din lume ╚Öi a avut prima reuniune ├«n iunie 2014, iar a doua ├«n mai 2016, ambele la Nairobi, unde se afl─â sediul Programului Na╚Ťiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Participan╚Ťii vor ├«ncerca ╚Öi s─â contureze o strategie pe termen mediu al (UNEP), bugetul ╚Öi programul de lucru, elemente cheie ├«n definirea luptei ├«mpotriva schimb─ârilor climatice ├«n urm─âtoarele decenii.

Un vast raport ONU lansat ├«nainte de ├«nt├ólnire subliniaz─â leg─âturile ├«ntre evenimentele din ultimul an ÔÇô uraganele extreme din SUA ╚Öi Caraibe, secetele din Yemen ╚Öi Cornul Africii, inunda╚Ťii ├«n Bangladesh, India ╚Öi Europa ÔÇô ╚Öi deciziile pe care le lu─âm ├«n leg─âtur─â cu ecosisteme, energie, resurse naturale, cre╚Öterea urban─â, infrastructur─â, produc╚Ťie, consum ╚Öi gestionarea de╚Öeurilor.

ÔÇ×Date fiind statisticile sumbre despre cum ne otr─âvim pe noi ├«n╚Öine ╚Öi planeta noastr─â, decizii curajoase din partea Adun─ârii ONU a Mediului sunt cruciale. Acest lucru este la fel de adev─ârat pentru amenin╚Ť─ârile ca poluarea cum este pentru schimbarea e clim─â ╚Öi multe alte pericole de mediu pe care le ├«nfrunt─âm.ÔÇŁ, a declarat Pre╚Öedintele UN Environment, Erik Solheim.

 

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii