Acord final privind calitatea apei potabile și accesul la aceasta

in Legislatie 18 December 2020 46 Views

Noua directiv─â revizuit─â privind apa potabil─â va garanta un acces mai sigur la ap─â pentru to╚Ťi europenii. Directiva va asigura totodat─â cele mai ├«nalte standarde din lume ├«n ceea ce prive╚Öte apa potabil─â, ├«n conformitate cu obiectivul ambi╚Ťios de reducere la zero a polu─ârii pentru un mediu f─âr─â substan╚Ťe toxice, anun╚Ťat ├«n Pactul verde european. Directiva se bazeaz─â pe┬ápropunerea prezentat─â de Comisie┬á├«n februarie 2018, ca o continuare direct─â a primei┬áini╚Ťiative cet─â╚Ťene╚Öti europene ÔÇ×Right2WaterÔÇŁ.

Textul convenit se ├«ntemeiaz─â pe recomand─ârile Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii privind standardele de siguran╚Ť─â pentru apa potabil─â ╚Öi merge chiar mai departe dec├ót acestea. Directiva include dispozi╚Ťii privind controlul nu numai al apei de la robinet, ci ╚Öi al surselor de ap─â potabil─â ╚Öi al sistemelor de distribu╚Ťie pentru a reduce la minimum riscul de impact nociv al polu─ârii asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane ╚Öi a resurselor noastre de ap─â. Directiva reformat─â abordeaz─â chestiunea poluan╚Ťilor emergen╚Ťi, cum ar fi microplasticul, perturbatorii endocrini, precum ╚Öi noile tipuri de substan╚Ťe chimice.

Directiva introduce obliga╚Ťia pentru statele membre de a ├«mbun─ât─â╚Ťi sau a men╚Ťine accesul la ap─â potabil─â sigur─â pentru to╚Ťi, pun├ónd accentul pe grupurile vulnerabile ╚Öi marginalizate. De asemenea, directiva prevede c─â cet─â╚Ťenii trebuie s─â aib─â un mai bun acces la informa╚Ťii privind furnizorii de ap─â, referitoare, de exemplu, la calitatea ╚Öi alimentarea cu ap─â potabil─â ├«n zona ├«n care locuiesc. Gra╚Ťie dispozi╚Ťiilor directivei, consumatorii vor putea s─â bea cu mai mare ├«ncredere apa de la robinet, ceea ce va reduce de╚Öeurile produse de utilizarea apei la sticle de plastic.

├Än plus, noul act legislativ prevede includerea unor cerin╚Ťe detaliate ├«n materie de igien─â pentru materialele care intr─â ├«n contact cu apa potabil─â; totodat─â, directiva confer─â Agen╚Ťiei Europene pentru Produse Chimice (ECHA) un rol esen╚Ťial pentru a garanta c─â ├«n produsele care intr─â ├«n contact cu apa (cum ar fi ╚Ťevile ╚Öi robinetele) se pot utiliza numai substan╚Ťe sigure.

Etapele urm─âtoare

├Än urma aprob─ârii de c─âtre Parlamentul European, Directiva revizuit─â privind apa potabil─â este acum adoptat─â. De ├«ndat─â ce este semnat ├«n comun de pre╚Öedintele Parlamentului European ╚Öi de pre╚Öedintele Consiliului Uniunii Europene, actul va fi publicat ├«n Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ╚Öi va intra ├«n vigoare 20 de zile mai t├órziu. Dup─â data intr─ârii ├«n vigoare a directivei, statele membre au la dispozi╚Ťie doi ani pentru a se conforma dispozi╚Ťiilor prev─âzute de Directiva revizuit─â privind apa potabil─â.

Citește și:

Reducerea consumului de apă îmbuteliată ar putea ajuta gospodăriile din UE să economisească anual peste 600 de milioane euro

Comentarii

comentarii