Activiști de mediu cer Comisiei Europene să intervină pentru oprirea tăierilor ilegale din România

in Biodiversitate 11 September 2019 493 Views

Organizațiile de mediu Agent Green, EuroNatur și ClientEarth au înaintat ieri o plângere oficială către Comisia Europeană împotriva autorităților din România, pentru distrugerea sistematică și deliberată a pădurilor seculare aflate în arii naturale protejate.

Este primul caz pentru infringement de acest fel, în care autoritățile și justiția din România sunt trase la răspundere pentru nerespectarea legislației pentru protecția naturii timp de 12 ani.

Pe teritoriul României se regăsesc două treimi din ultimele păduri neatinse din UE, în afara Scandinaviei.   

În urma unei plângeri similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiție să plătească 100.000 euro zilnic până la oprirea tăierilor din Parcul National Bialowieza, menționează un comunicat de presă remis de Agent Green.

Organizațiile susțin că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice. În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulți ani dupa ce tăierea a avut loc sau deloc.

„De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupra mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină“, a spus Gabriel Paun, președinte Agent Green.

În ultimii ani, Agent Green a dat în judecată Romsilva, solicitând în instanțe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol.

 “Faptul că evaluarea de mediu nu este nici măcar începută în zone unde deja se taie pădurea, constituie o încălcare gravă a dreptului comunitar, care trebuie sancționată atât de instanțele din România cât și de instanțele europene” a încheiat Cătălina Rădulescu, avocat Agent Green.

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natura salbatică la ClientEarth, a atras atenția că tăierile sistematice în siturile Natura2000 fără evaluările adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE și că această problemă este răspândită larg în România.

Romsilva administrează cu voia Guvernului României 22 din cele 29 de parcuri naționale și naturale ale României. Toate aceste zone sunt părți ale rețelei Natura 2000 și se supun Directivelor Habitate și Păsări. Însă experții legali susțin că Romsilva, regia forestieră a statului, nu reușește cel mai adesea să respecte cerințele obligatorii UE.

La fel se întâmplă și cu siturile Natura 2000 administrate de recent înființata ANANP (Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate).

„Dacă încălcarea normelor UE continuă fără consecințe, întreaga rețea Natura 2000 este slăbită. Drama continuă a naturii sălbatice din România este printre cele mai grave din Europa, și în același timp cea mai puțin recunoscută.”

Comentarii

comentarii