Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Global Witness: 197 activiști de mediu au fost uciși în 2017

Anul trecut, aproape patru activiști de mediu au fost uciși în fiecare săptămână în timp ce luptau pentru protejarea naturii, conform unui nou studiu Global Witness.

2017 activisti de mediu ucisi
foto: The Guardian

Conform raportului, cei mai mulți oameni au fost uciși în Brazilia (46), Filipine (41), Columbia (32), Mexic (15) și Republica Democrată Congo (13). Majoritatea crimelor au avut loc în zone izolate de pădure din țări în curs de dezvoltare, în special în America Latină.

Agricultura și mineritul, principalele motive ale conflictelor

Agricultura a fost principala sursă de violență împotriva activiștilor de mediu în 2017. Cererea globală pentru soia, ulei de palmier, trestie de zahăr și vită a determinat extinderea plantațiilor și a fermelor, preluând abuziv terenuri ale populațiilor băștinașe.

În Peru, șase fermieri au fost omorâți de o bandă criminală care dorea să cumpere terenul lor ieftin și să îl vândă la suprapreț companiilor de ulei de palmier.

Cererea globală în creștere pentru materiale de construcții a dus la accentuarea conflictelor din cauza mineritului, care au cauzat 36 de morți în 2017.

În Munții Anzi, proiectele abuzive de minerit au dus la conflicte mediatizate între populațiile indigene și proprietarii minelor.

În Turcia, un cuplu de pensionari au fost împușcați în casa lor după ce au câștigat un proces împotriva unei cariere de marmură care aproviziona materiale pentru hoteluri de lux și monumente municipale.

Grupările criminale și guvernele au fost principalii responsabili pentru omuciderile din Mexic și Filipine. În Mexic au avut loc de cinci ori mai multe crime decât în anul precedent.

În Africa, braconajul și comerțul ilegal cu animale sălbatice au fost principalele cauze ale crimelor, în special în Republica Democrată Congo.

Ben Leather, campaigner senior la Global Witness, a atras atenția asupra importanței includerii comunităților locale în decizii legate de folosirea resurselor naturale.

„Situația rămâne critică. Până când comunitățile vor fi cu adevărat incluse în decizii legate de folosirea pământului lor și a resurselor naturale, cei care protestează se vor confrunta în continuare cu hărțuiri, închisoare și amenințări cu moartea.”

Criminalii scapă de cele mai multe ori nepedepsiți

Cei de la Global Witness au atras atenția că au loc multe alte crime care nu sunt raportate. Pe lângă omucideri, activiștii sunt deseori hărțuiți, amenințați, bătuți sau băgați în închisoare. Conform Environmental Justice Atlas, în 2017 au avut loc mai mult de 2.000 de cazuri de conflicte legate de ape, teritorii, poluare sau industriile extractive.

Deseori, asasinii sunt angajați de oameni de afaceri sau de politicieni, iar crimele lor rămân nepedepsite. Activiștii de mediu, care sunt deseori din comunități sărace sau indigene, sunt criminalizați și urmăriți de poliție sau de paznicii angajați la corporații. Familiile victimelor au rareori opțiunea de a cere dreptate sau de a mediatiza cazul.

John Knox, raportorul ONU pe drepturile omului și mediu, a cerut guvernelor să adreseze cultura impunității și să ia măsuri pentru protejarea activiștilor.

Global Witness a colaborat cu The Guardian pentru a identifica și a publica numele fiecărui apărător al mediului omorât în aceste conflicte.

 

spot_img

Ultimele știri