Activiştii avertizează că centrala nucleară plutitoare a Rusiei ar putea fi un „Cernobîl pe gheaţă”

Compania nucleară rusă Rosatom se pregătește să lanseze prima centrală nucleară flotantă din Oceanul Arctic, un proiect care este deja comparat cu catastrofele nucleare din trecut.

Copyright: Rosatom

Uzina Akademik Lomonosov va fi lansat la apă în câteva săptămâni, dar deocamdată, nava este ancorată în Murmansk, un oraș rusesc la doar 200 km de granița cu Norvegia.

Acesta va fi apoi remorcat pe o distanţă de 5.000 km pe traseul Mării de Nord până la Pevek, unde are ca scop să producă energie şi căldură locuințelor locale și să ajute la operațiunile miniere și de foraj din regiunea Chukotka din Rusia.

Nava de 140 de metri pe 30 de metri lățime care poate transporta 69 de marinari cu o viteză medie de patru noduri (7,5 km / h) în condiții favorabile, este „proiectată pentru funcționarea în Extremul Nord și în Orientul Îndepărtat.

Scopul său principal este de a furniza energie companiilor industriale din zone îndepărtate, orașelor portuare, precum și platformelor de gaz și petrol situate în mare, potrivit Rosatom.

De asemenea, are o „marjă mare de siguranță, care depășește toate amenințările posibile și face ca reactoarele nucleare să fie invulnerabile la tsunami și alte dezastre naturale”.

Nava este echipată cu „două centrale cu reactor KLT-40S, care sunt capabile să genereze până la 70 MW de energie electrică și 50 Gcal / h de energie termică în modul de funcționare nominal, ceea ce este suficient pentru a menține viața unui oraș cu o populație de aproximativ 100 de mii de oameni „, a adăugat compania.

Compania nucleară rusă a mai susținut că nava este „practic nescufundabilă” și că nu va fi afectată de coliziunile cu aisbergurile.

Cu toate acestea, ONG-urile de mediu au ridicat îngrijorări de siguranță cu privire la proiect, Greenpeace numind centrala nucleară „Cernobâl pe gheață”.

„Dacă un accident nuclear sau cu radiații are loc în zona arctică, va fi mult mai dificil să-i elimini consecințele decât în Cernobâl. Salvatorii se vor confrunta cu condiții meteo dure, iar sute sau chiar mii de kilometri îi pot separa de infrastructura necesară. În astfel de circumstanțe, nimeni nu a eliminat niciodată accidentele nucleare, nimeni nu are o astfel de experiență, iar Rosatom nu este pregătit pentru acest lucru”, a declarat Konstantin Fomin, expertul arctic al Greenpeace într-un comunicat.

Greenpeace a avertizat, de asemenea, despre potențialul navei de a accelera topirea aisbergurilor din zona arctică, crescând posibilitatea unei catastrofe de mediu.

„Conform planurilor oficiale, centrala nucleară plutitoare va fi folosită pentru producția de petrol, gaze și cărbune în Arctica. Dar arderea combustibililor fosili este una dintre principalele surse de gaze cu efect de seră, datorită cărora se produc schimbări climatice și topirea Arcticii”, a spus acesta.

Greenpeace a mai spus că Rusia pariază pe încălzirea globală și ghețarii care topesc Arctica pentru a-și crește producția de petrol și activitățile miniere subterane (cupru și aur).

Într-o declarație pentru Euronews, Rosatom a numit comentariul Greenpeace „Cernobâl pe gheață”, „nimic altceva decât clickbait”, adăugând că nu există dovezi credibile pentru a susține acuzația.

Rosatom și-a apărat proiectul afirmând că energia nucleară „este singura sursă de energie cu conținut scăzut de carbon disponibil în regiunea arctică”.

„Nici soarele, nici vântul nu ar putea asigura furnizarea de energie electrică neîntreruptă în noaptea polară, când nu există vânt, iar temperaturile sunt mult sub zero. În realitate, această agendă antinucleară sporește dependența continuă de combustibili fosili, provocând emisii nocive și poluarea aerului, care, potrivit ONU, este responsabilă pentru o moarte prematură la fiecare cinci secunde”.

Compania nucleară rusă a spus că a venit timpul ca Greenpeace să „îşi facă un control la cap” și să lucreze cu ei pentru a asigura o „lume mai curată, mai ecologică”.

spot_img

Ultimele știri