Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Activitatea umană afectează comportamentul și cultura cimpanzeilor

Activitatea umană nu contribuie doar la declinul populațiilor de cimpanzei și a habitatelor lor, ci are un impact negativ și asupra diversității culturale și comportamentale a primatelor, conform unui nou studiu.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck și Centrul German pentru Cercetări Integrative ale Biodiversității (iDiv) au analizat 31 de comportamente ale cimpanzeilor din 144 de comunități aflate în 15 țări africane. Datele au fost obținute în mod neinvaziv prin intermediul camerelor ascunse, a mostrelor de fecale care arată consumul unor alimente care necesită folosirea uneltelor, și alte dovezi ale utilizării uneltelor.

Conform studiului, diversitatea comportamentală a scăzut în medie cu 88% la populațiile de cimpanzei afectate de activitatea umană, cum ar fi cei care trăiesc lângă străzi, exploatări forestiere, ferme și orașe.

Din diversitatea comportamentală și culturală fac parte comportamente cum ar fi utilizarea uneltelor, tehnici de comunicare, vânătoare și îmbăiere. Aceste tradiții și abilități sunt transmise din generație în generație prin interacțiune socială și observație, jucând un rol vital în supraviețuirea cimpanzeilor.

Populațiile de cimpanzei sunt în scădere cu până la 6% pe an în Africa. Cercetătorii spun că rezultatele studiului indică necesitatea unei strategii mai ample de conservare, care recunoaște și protejează diversitatea comportamentală unică a cimpanzeilor.

„Descoperirile noastre sugerează că strategiile pentru conservarea biodiversității ar trebui să fie extinse pentru a include protejarea diversității comportamentale a animalelor. Locurile cu seturi de comportamente excepționale pot fi protejate ca «situri din patrimoniul cultural al cimpanzeilor». Acest concept poate fi extins pentru alte specii cu un grad mare de variabilitate culturală, cum ar fi urangutanii, maimuțele capucin sau balenele.”, a explicat Hjalmar Kühl, ecologist la iDiv și autor principal al studiului.

spot_img

Ultimele știri