Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Becurile economice nu trebuie aruncate la gunoi

Uniunea Europeana obliga producatorii de surse de iluminat sa recicleze becurile fluorescente. Romania va fi nevoita sa trimita aceste deseuri in Germania.

Sursele de iluminat care nu mai functioneaza trebuie depozitate in locuri special amenajate, si nu aruncate la voia intamplarii, deoarece unele dintre ele contin mercur. Acesta este un element chimic extrem de toxic ce poate crea probleme de mediu daca nu este ges-tionat corespunzator.

Mercurul nu se gaseste insa in becurile cu incandescenta pe care Uniunea Europeana vrea sa le interzica progresiv, incepand din luna septembrie a acestui an si pana in 2012. Ba, dimpotriva, el este prezent in componenta becurilor fluorescente sau a becurilor economice a caror utilizare este incurajata de UE.

Economii de energie semnificative
Directiva europeana potrivit careia deseurile provenite din sursele de iluminat trebuie reciclate se refera la becurile fluorescente. Lampile cu incandescenta nu intra sub incidenta acestei legi pe motiv ca nu contin substante periculoase. Consumatorii europeni folosesc becul clasic de zeci de ani.

Rationamentul pentru care totusi aceste becuri vor fi interzise la nivel comunitar tine de consumul prea mare de energie. Satisfacatoare in ceea ce priveste calitatea iluminatului, becurile cu incandescenta transforma totusi numai 5% din electricitatea pe care o consuma in lumina, restul fiind transformat in caldura.

Becurile fluorescente sunt de cinci ori mai putin energofage, iar reprezentantii Comisiei Europene au calculat ca, inlocuind becurile clasice cu o alternativa economica, fiecare gospodarie ar economisi 50 de euro pe an. La nivel comunitar, economia s-ar ridica la aproximativ 10 miliarde de euro anual.

Romania a colectat anul trecut 158 tone de deseuri provenite din surse de iluminat. Dintre acestea, peste 85% sunt reprezentate de deseuri istorice, potrivit lui Raul Pop, directorul general al Recolamp, singura organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului sa preia, conform legii, de la producatorii romani responsabilitatea privind ges-
tionarea deseurilor din surse de iluminat. Raul Pop a adaugat ca, in 2008, au fost puse pe piata 10 milioane de unitati si s-au colectat un milion de becuri.

Nu avem capacitati de reciclare
Romania nu detine, deocamdata, si capacitati de reciclare a becurilor stricate, fapt pentru care cele mai multe dintre aceste deseuri iau drumul Germaniei.

Totusi, reprezentantii Recolamp au apelat si la singura solutie nationala pentru reciclare, adica la o companie din Targu Mures care poate asigura doar prelucrarea manuala a anumitor tipuri de surse compacte. Astfel, prin cele doua solutii, Romania a reciclat peste 40 tone de becuri stricate.

Centre de colectare in marile magazine
Costurile de colectare si reciclare a deseurilor provenite din surse de iluminat sunt acoperite prin „timbrul verde“, o taxa pe care consumatorul final o plateste atunci cand cumpara un bec.

In Romania, valoarea „timbrului verde“ este de 0,9 RON + TVA, sub media europeana, de 0,21 de euro. Acest „timbru verde“, reprezinta un cost „vizibil“, evidentiat separat pe factura si care se adauga pretului de vanzare a produsului la raft.

„Prin achizitionarea produselor ce contin timbrul verde, cumparatorul este sigur ca deseurile provenite din sursele de iluminat vor fi ulterior gestionate corespunzator“, a spus Raul Pop.

In ceea ce priveste populatia, persoanele fizice preocupate de mediul inconjurator, care vor sa recicleze becurile nefunctionale, o pot face in asa-numitele „colturi verzi“.

Aceste platforme, care asigura preluarea deseurilor electrice si electronice, inclusiv a surselor de iluminat, au fost amplasate in zonele de trafic intens, in special in marile magazine, precum Praktiker, Metro, Plus sau Kaufland.

Prin achizitionarea produselor ce contin timbrul verde, cumparatorul este sigur ca deseurile provenite din sursele de iluminat vor fi ulterior gestionate corespunzator.

spot_img

Ultimele știri