Adevarul: Clima ne schimba stilul de viata

Nu trebuie sa mai mancam carne, ar fi bine sa mergem la serviciu cu bicicleta si sa incercam sa punem cat mai putine produse in cos cand mergem la cumparaturi! Odata cu schimbarea climei, trebuie sa ne schimbam si vechile obiceiuri.

In acest fel, nu numai sanatatea noastra va avea de castigat, ci si mediul inconjurator, care va fi, astfel, mai putin expus pericolului reprezentat de incalzirea globala. Nu sunt simple indemnuri, ci concluziile recente ale raportului anual al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Mediului (IPCC), al carui presedinte, Rajendra Pachauri, a castigat, de curand, Premiul Nobel pentru Pace.

Intr-o conferinta pe teme de mediu desfasurata la Paris, Rajendra Pachauri a spus ca modul in care oamenii inteleg sa traiasca in prezent are un impact negativ asupra mediului, dar si invers. „Ar fi fost bine daca IPCC ar fi tras mai de multa vreme un semnal de alarma, dar nici acum nu este prea tarziu, daca reusim sa intelegem ca mai putina carne si mai multa miscare ne ajuta atat pe noi, cat si planeta pe care traim sa ducem o viata mai lunga si mai sanatoasa", a declarat Rajendra Pachauri. Presedintele IPCC este indian, de profesie economist, si vegetarian convins.

El sustine ca, daca reusim sa mancam mai putina carne, emisiile de carbon se vor reduce considerabil, iar afirmatiile sale se bazeaza pe studii care arata ca pentru un kilogram de carne pe care il cumparam de la magazin, in mediul inconjurator sunt emise 36,4 kilograme de carbon. Cresterea, sacrificarea si transportul animalelor, indiferent daca sunt vaci, porci sau oi, necesita un consum de energie crescut, iar noxele emise sunt amenintari zilnice la adresa mediului in care traim.

Cumparaturile in exces cresc poluarea

Mersul pe jos ori pe bicicleta este sanatos si va deveni, la randul sau, o arma impotriva poluarii. „Decat sa pornim motorul ca sa ne deplasam 500 de metri, mai bine facem o plimbare sau ne urcam pe bicicleta, obicei care, odata insusit, ne va aduce avantaje enorme", a mai spus Pachauri. Un alt obicei prost pe care ni l-am insusit este acela de a face din mersul la supermarket un hobby.

Cursa prin magazine se soldeaza de cele mai multe ori cu cosuri pline in care zac tot felul de obiecte de care nu avem neaparata nevoie. Fiecare dintre noi ar trebui sa fie atent la buzunarul sau, dar si la faptul ca un consum mai mic determina o productie mai mica, si, in concluzie, sansele ca poluarea sa fie redusa cresc. „Viitorul va fi sumbru daca oamenii nu inteleg ca de ei depinde soarta planetei si daca nu iau in serios avertizarile cu privire la schimbarile climatice", a mai spus Pachaouri.

Stiinta, considera presedintele IPCC, trebuie, de acum inainte, sa aiba cel mai important cuvant in toate demersurile care se fac pentru un mediu mai sanatos si mai curat, iar oamenii, daca vor reusi, incet-incet, sa-si schimbe naravurile, vor contribui enorm la insanatosirea planetei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri