Adevarul: Doua noi fabrici de bioetanol, in judetele Ialomita si Teleorman

Companiile care investesc in fabricile din Ialomita si Teleorman sunt SC Amochim SA, respectiv Fabrica Bioetanol Interagro, potrivit sefului Directiei Generale Politici Agricole din Ministerul Agriculturii, Teodor Mihalcea, citat de Agerpres.

Celelalte trei obiective apartin unor investitori din Ungaria – judetul Botosani, Italia – judetul Giurgiu – si Elvetia – judetul Olt. Capacitatea estimata a celor cinci investitii se ridica la 450.000 de tone de bioetanol pe an.

Bioetanolul este alcool etilic obtinut din culturile de cereale – porumb, grau, secara – sau din sfecla de zahar. Combustibilul ecologic este folosit in amestec cu benzina. Conform reglementarilor legale in vigoare, incepand de la 1 iulie 2009,benzina trebuie sa contina bioetanol in proportie de 4%.

La nivelul Uniunii Europene, bioetanolul este vazut ca o alternativa pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din transporturi. In consecinta, politicile europene privind energia si schimbarile climatice prevad cresterea ponderii bioetanolului in amestec cu benzina. Pana in anul 2020, 20 de procente din totalul combustibililor folositi in Uniunea Europeana trebuie sa fie biocarburanti.

Conditii bune pentru culturile energetice
Mai dezvoltata decat productia de bioetanol este piata de biodiesel, carburant ecologic folosit in amestec cu motorina. Potrivit lui Teodor Mihalcea, in Romania exista, in prezent, 27 de producatori de biodiesel, cu o repartitie uniforma la nivel national.

„Romania are conditii pedoclimatice foarte bune pentru producerea de biocombustibili. Dintr-o suprafata arabila de 9,38 milioane de hectare, 2,9 milioane de hectare ar putea fi orientate spre culturile energetice”, a declarat Georgeta Livanu, consilier in cadrul Directiei Infrastructura Calitatii si Mediu din Ministerul Economiei.

30 de mii de tone reprezinta necesarul de bioetanol al Romaniei pentru anul 2009.
 

spot_img

Ultimele știri