Adevarul: Ecologisti, din scoala primara

"Cea mai mare problema a societatii romanesti vizavi de ecologie si protectia mediului este educatia", spune Corneliu Belciug, un jurnalist indragostit de mediu.

Dupa ce a ocupat pozitii inalte in unele dintre cele mai importante televiziuni din Romania, Corneliu Belciug este acum redactorul-sef al propriei reviste de ecologie si are cel mai bun site cu stiri ecologice din Romania. El vorbeste despre lipsa educatiei ecologice ca despre una dintre prin­cipalele probleme cu care se confrunta tara noastra.

De unde ti-a venit ideea de a scoate o revista de ecologie pe piata romaneasca?

Sunt jurnalist de zece ani, iar in noiembrie 2006, dupa ce am lucrat la mai multe institutii de presa din Romania, m-am gandit ca ar trebui sa fac ceva si pe cont propriu. Am cautat atunci o idee care sa ma motiveze. O revista despre mediu mi s-a parut o idee buna.

Acum e pe piata, din februarie, anul acesta, si functioneaza pe sistemul business to business, adica se distribuie nominal si gratuit, dar si pe baza de abonamente autoritatilor locale si autoritatilor centrale, companiilor si firmelor din domeniu, organizatiilor neguvernamentale si institutiilor de invatamant cu care noi avem contact. In momentul acesta, revista are un tiraj de 5.000 de exemplare. Nu ne permitem mai mult, pentru ca noi traim numai din publicitate, nu am accesat nici fonduri europene si nici nu am cerut subventii de la stat.

Asta pentru ca nu vrem sa avem constrangeri pe partea editoriala. Daca un client isi face publicitate in revista aceasta, dar clientul respectiv, prin activitatile pe care le intreprinde, nu respecta normele de mediu, cu tot respectul fata de clientul respectiv, eu voi scrie adevarul despre el. Daca decide apoi ca nu mai are rost sa isi faca reclama in continuare in revista noastra, e decizia lui.

Mai pe scurt: nici in relatia cu autoritatile, nici in relatia cu clientii pe care ii avem, noi nu vrem sa fim dependenti sau sa renuntam la principiile care au stat la baza acestui proiect. Intentionam sa aducem revista la vanzare in cateva puncte centrale din Bucuresti. Ma opresc doar la Bucuresti pentru ca, deocamdata, nu ma astept ca romanul sa vrea sa cumpere o revista de mediu.

Sa iubesti natura e firesc, dar sa scrii despre mediu, cum ti se pare?

Cred avem o mare datorie fata de populatie, care trebuie sa afle totul despre protectia mediului. De aceea, informatiile la zi le-am facut disponibile, pe internet, pe siteul pe care il administram, iar revista in format pdf poate fi descarcata si citita pagina cu pagina.

In ceea ce priveste siteul, initial a fost unul relativ mic. Acolo erau postate doar informatiile care se regaseau si pe print. In timp insa ne-am dat seama ca nevoia de informare si necesitatea de a exista un loc unde informatiile despre ecologie si protectia mediului sa fie la un loc am lansat un nou produs. Este vorba despre siteul de stiri.

Protejarea mediului devine o necesitate si la noi?

Mie mi s-a parut ca, de la o luna la alta, lumea incepe sa constientizeze din ce in ce mai mult problemele de mediu. Uitandu-ma in urma, imi dau seama ca in ianuarie erau mult mai putine usi deschise decat sunt acum. Daca vedem cum este reflectat fenomenul in mass-media, intelegem ca, in 2007, cu adevarat acesta a luat amploare atat pe plan international, cat si in Romania.

Au avut loc concertele Live Earth cu un impact foarte mare, de asemenea, fundatiile de mediu organizeaza proteste, iar oamenii incep usor, usor sa inteleaga ca Romania nu este rupta de problemele de mediu cu care se confrunta restul Europei. Sigur, suntem inca foarte, foarte departe de ceea ce se intampla in Europa, atat in ceea ce priveste gradul de deschidere al oamenilor vizavi de acesta problema, cat si de performantele pe care inteleg autoritatile sa le aplice pe plan local.

Mai mult decat atat, suntem departe chiar si in ceea ce priveste mentalitatea companiilor. Exista putine companii care fac ceva pentru protectia mediului, doar de dragul mediului. Ele se misca in sensul acesta doar pentru ca exista o legislatie si se tem de vreo amenda. Sunt foarte putine companii care sa aiba o atitudine pro-activa in domeniul acesta si care sa vina in intampinarea unor probleme.

Sunt inca multi pasi de facut. Poate ca, si noi prin ceea ce scriem, atragem oameni in jurul nostru si reusim sa punem putin umarul la miscarea acestei probleme. Multe fapte trebuie sa vina insa din mentalitatea omului.

Ecologic vorbind, care este cea mai mare problema cu care se confrunta societatea romaneasca?

Din discutiile pe care le-am avut, in toata aceasta perioada, cu diversi specialisti in domeniu, am inteles ca problema cea mai mare a so­cietatii ro­manesti vizavi de ecologie si protectia mediului este educatia. Totul porneste de la educatie, de la felul in care am fost crescuti.

Daca nimeni nu iti spune niciodata ca e rau sa arunci hartii pe strada, sa lasi lumina aprinsa tot timpul, ca trebuie sa opresti robinetul dupa ce te-ai spalat, ca nu trebuie sa calci florile de prin parcuri, ca n-ai voie sa tai copacii, devii, in sine, un distrugator. Eu nu spun ca oamenii sunt rai, ci mai degraba ei sunt needucati. Sunt de parere ca in scoli ar trebui sa existe o programa speciala pentru mediu. Generatia tanara ar trebui sa fie educata in spiritul protectiei mediului.

Educatia ecologica trebuie sa inceapa de la varste mici, pentru ca educand copilul, educi parintele. Educatia ecologica s-ar putea face fie cu acordul Ministerului Educatiei, fie prin intermediul ONG-urilor care ar putea lansa diverse proiecte de educare in scoli, fie cu ajutorul companiilor. De asemenea, statul ar putea sa realizeze diverse campanii de comunicare prin care sa atentioneze populatia asupra pericolelor pe care le produce incalzirea globala, de exemplu.

Iar pe locul doi?

A doua problema e lipsa de interes. Ecologia nu este un domeniu de interes pentru multi, mai ales pentru autoritati. Acestea se ara­ta total dezinteresate fata de problemele de mediu pe care le avem. Eu am o mare nemultumire. Nu am nimic cu aceia care planteaza copaci. Este foarte bine ca o fac, problema este insa ca nu trebuie sa ne limitam doar la plantarea copacilor.

Ar fi bine sa ne abtinem sa-i taiem pe cei care sunt deja. De pilda, primarul Videanu, dupa ce a fost criticat ca a taiat copacii pentru a construi piste de Formula 1, a participat si la o actiune de plantat copaci. Foarte frumos, dar pana cresc puietii, noi am ramas fara copaci. Dincolo de plantarea copacilor, fie ca e vorba de educare sau de incurajarea folosirii tehnologiilor moderne, trebuie sa invatam sa mergem mai departe, sa pregatim, in spiritul protectiei mediului, generatia care vine din spate.

In plus, ecologia este un domeniu rentabil. Atunci cand cineva isi monteaza un bec ecologic in casa, el spune ca si-a cumparat bec ecologic pentru a proteja mediul, pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, cand, de fapt, primul lucru pe care il face este sa reduca, pe cat posibil, consumul, adica sa faca economie. Ecologia, de cele mai multe ori, inseamna economie, fie ca este vorba de economie la bani sau la resurse.

Cum a fost cu prima masina ecologica in Romania?

La inceputul anului, din discutiile pe care le-am avut cu importatorul Saab in Romania, am inteles ca ei ar dori sa aduca in tara noastra o masina care sa functioneze cu etanol. Asa s-a nascut ideea ca prima masina din Romania care sa mearga pe etanol ar trebui sa fie masina ministrului mediului, Attila Korodi. Am stat de vorba cu ministrul, care a fost foarte deschis la propunerea noastra.

I s-a oferit aceasta masina pentru a o folosi pe perioada cat detine functia de ministru. Nu este o masina oferita omului Attila Korodi, ci este o masina daruita func­tiei de ministru al mediului. Suntem foarte mandri ca am reusit sa aducem prima masina ecologica in Romania.

Acum lucram pentru a aduce si biocarburanti in tara noastra. Ca domenii de activitate pentru noi, raman prioritare urmatoarele di­rectii: educarea copiilor, folosirea bio-combustibililor si energiilor verzi, precum si incurajarea construirii de cladiri ecologice.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri