Adevarul: Energia valurilor, o sursa inepuizabila la dispozitia omenirii

Epuizarea rapida a rezervelor de combustibili fosili i-a facut pe cercetatori sa se gandeasca la noi surse de energie. Cum oceanele si marile au fost intotdeauna apropiate omului si ocupa 71% din suprafata Pamantului, inginerii si specialistii in resurse de energie alternativa au construit dispozitive speciale care sa capteze energia valurilor. Locuitorii care stau langa apele marine vor fi cei mai norocosi in cazul in care omenirea va ajunge la limita resurselor din prezent.

Primii care au inceput sa foloseasca energia valurilor au fost europenii. Tari precum Portugalia, Scotia si Marea Britanie au programe speciale prin care valurile marilor care le inconjoara tarmurile sa fie folosite pentru producerea energiei.

Fiecare dintre guvernele statelor mai sus amintite au alocat sume importante pentru construirea de electrocentrale in apropierea marilor orase. Oficialii portughezi au anuntat recent ca pana in 2009 vor instala 28 centrale de captare a energiei valurilor care sa genereze 72,5 MW. In prezent, in localitatea Povoa de Varzim au fost puse in functiune trei astfel de instalatii, care genereaza in total 2,25 MW.

La sfarsitul lunii februarie, guvernul scotian anunta finantarea unei ferme de energie marina, in valoare de patru milioane de lire sterline. Aceasta va fi cea mai mare din lume, cu o capacitate de 3 MW, iar in anul 2010 va genera pana la 10% din energia electrica necesara tarii. Scotienii au anuntat si schimbari majore in legislatia privind energia regenerabila, aceasta pentru a facilita investitii semnificative in sursele de energie marina.

O zecime din energie, generata de valuri

"Schimbarile pe care le anuntam vor dezlantui puterea marina scotiana. Zeci de milioane de lire vor fi disponibile pentru sustinerea planului, cu posibilitatea ca alte sute de milioane sa fie investite in proiecte noi", a spus Jim Mather, ministrul energiei. Scopul Scotiei e generarea de pana la 10 la suta din electricitatea utilizata cu ajutorul energiei valurilor. "Aceasta echivaleaza cu inlocuirea completa a unor centrale electrice ce functioneaza in prezent pe combustibili fosili," a continuat oficialul scotian.

Resurse energetice marine abundente

Scotia are acces la una din cele mai bogate resurse energetice marine din lume. In anul 2001, raportul „Resursele regenerabile ale Scotiei" arata ca aceasta tara poate genera o capacitate de pana la 21,5 GW cu ajutorul energiei valurilor si mareelor. Conform raportului „Folosirea potentialul energetic marin al Scotiei", efectuat de Grupul pentru Energie Marina in 2004, pana in anul 2020 se pot instala capacitati de 1300 MW in apele scotiene, adaugand 100 MW in fiecare an.

Noua industrie ar revitaliza economia scotiana, mai ales in zonele rurale, si ar crea 7.000 de slujbe noi in diversele domenii implicate.

"Un grup de experti din domeniul industrial ne-au aratat ca exista posibilitatea instalarii a mai mult de un gigawatt de capacitate electrica generata de valuri si maree. Asta inseamna aproximativ o zecime din totalul electricitatii produse de noi", a mai spus Jim Mather. Acesta a adaugat ca proiectele nu numai ca maresc abilitatea scotienilor de a produce energie regenerabila, ci creeaza si noi locuri de munca in domeniul fabricarii, instalarii, intretinerii si exportului acestor tehnologii. Mather considera ca exporturile pot ajunge la o scara mondiala.

"Am vazut deja cum tehnologia scotiana e folosita in Portugalia intr-un proiect asemanator. Daca putem deveni fruntasi in domeniul energiei marine, potentialul global al companiilor noastre e gigantic", a aratat ministrul energiei.

Certificate pentru energie regenerabila

Dupa cum scriu cotidienele scotiene, pro­iectul se confrunta si cu unele dificultati. Din punct de vedere economic, energia marina nu e competitiva, iar fondurile de pornire sunt practic nule. Guvernul adopta niste reglementari prin care doreste sa schimbe toate aceste dezavantaje.

Astfel, ordinul guvernamental „Renewables Obligation" cere distribuitorilor de energie sa-si alimenteze clientii intr-o anumita proportie cu electricitate provenita din surse regenerabile. Producatorii de energie regenerabila primesc vouchere, denumite „Renewables Obligation Certificates", pentru fiecare MWh de electricitate produsa, iar acestea sunt vandute distribuitorilor pentru a atinge procentajul impus de guvern.

Distribuitorii pot demonstra ca acopera raportul cerut prin prezentarea voucherelor.
Executivul a anuntat ca va adauga amendamentele necesare actului normativ, pentru a ajuta companiile care produc si furnizeaza energie electrica cu ajutorul marii. Tinta Executivului scotian e sa ridice procentul de energie regenerabila pana la 18% in anul 2010 si pana la 40 la suta in 2020.

„Wave Hub", facut de americani pentru englezi

Dupa scotieni, nici englezii nu se lasa mai prejos si anunta inceperea proiectului „Wave Hub" in nordul localitatii Cornwall. Initial, dispozitivele pentru captarea energiei valurilor vor genera 20 MW, dar apoi vor ajunge la 40 MW.

Pana acum, cateva zeci de intreprinzatori locali englezi s-au aratat interesati de conectarea la „Wave Hub". Pentru acest proiect de exploatare a energiei oceanice au fost desemnate trei companii, care vor primi fonduri de 15 milioane de lire sterline. Astfel, companiile Ocean Power Technologies Inc. (OPT), Fred Olsen&Co. si Wind Prospect Ltd vor construi o "ferma" de energie marina, bazata pe sistemul OPT PowerBuoy, proiectul fiind finantat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala din vestul Angliei.

Electricitate transmisa prin cabluri subacvatice

Companiile vor construi prima "ferma" de producere a energiei marine, situata pe fundul marii, la o distanta de 15 kilometri de plajele comitatului Cornwall. Electricitatea astfel produsa va fi transmisa in reteaua nationala printr-un cablu subacvatic. Englezii spun ca prima faza a proiectului este una destinata testarii si demonstrarii viabilitatii unor astfel de tehnologii. Uzina electrica OPT va avea o capacitate de 5 MW si va contine 30 de sisteme PowerBuoy de 150 si 250 de kW.

Ce este PowerBuoy

Tehnologia PowerBuoy consta dintr-un convertizor de energie oceanica, imersat la o adancime de mai mult de un metru. Inauntrul sau, un piston e pus in functiune de miscarea ascendenta si descendenta a valurilor. Aceasta miscare alimenteaza un generator situat pe fundul marii, care trimite apoi electricitatea la mal. Unele balize PowerBuoy vor avea stalpi care sa indice prezenta lor la suprafata prin lumini de navigatie si reflectarea undelor radar. Ele nu afecteaza viata marina si nu produc electrocutari sau campuri electromagnetice puternice datorita izolarii foarte bune a cablurilor de transmisie.

Noi slujbe si surse de venit

Estimarile arata ca proiectul „Wave Hub" va genera 100 locuri de munca inca de la inceput si va actiona ca un catalizator pentru noua industrie ce se va dezvolta din el. Astfel, pana in 2010 aceasta poate insemna pana la 450 de slujbe noi si profituri de 15 milioane de lire sterline anual. Iar pana in 2020 e posibil sa se creeze 700 de locuri de munca si sa se obtina profituri de 27 milioane de lire pe an.

"”Wave Hub” ne ofera o excelenta resursa: cea a energiei valurilor si acces la bine cunoscutele acreditive de productie, forta de munca si sustinere publica din partea autoritatilor din Cornwall", a declarat Mark Draper, manager al companiei americane OPT.

Directorul companiei Ocean Prospect, Colin Palmer, a declarat ca proiectul „Wave Hub" va facilita economic orice actiuni viitoare de acest gen. „Fara acest proiect, ar trebui sa asteptam un timp indelungat pana ce conditiile de piata vor deveni potrivite pentru un proiect solitar si de mare anvergura. „Wave Hub” poate insemna o demonstratie a ceea ce inseamna energia valurilor pentru intreaga lume", a aratat Colin Palmer.

Experiment cu energia marina

Prima ferma energetica marina a fost creata langa orasul american San-Clement, la mijlocul anilor ’70, de un grup de oceanografi, ingineri marini si scafandri, sustinuti de flota marina americana. Ferma era construita la adancimea de 12 metri in Oceanul Pacific si a fost socotita doar un experiment. Aici se cresteau alge californiene brune. Directorul proiectului, Howard Wilcoks, declara ca ,,pana la 50% din energia acestor alge va fi transformata in combustibili".

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri