Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE

Transformarea unei ferme vegetale clasice intr-una ecologica costa de la 600.000 de euro in sus. Uniunea Europeana acopera jumatate din costurile de utilare a unei plantatii bio, dar nu mai mult de un milion de euro. Investitia poate fi recuperata in cinci ani.

Suprafata agricola ecologica din Romania este estimata la 220.000 de hectare

Agricultura ecologica este o activitate moderna, care se bazeaza pe restrictionarea utilizarii organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si a pesticidelor de sinteza. Mai exact, nimic chimic, totul natural.

„Pretul produselor cerealiere ecologice este cu 30% mai mare decat al celor obtinute in agricultura clasica”, spune Felix Lucutar, managing partner in cadrul Agriculture Capital&Engineering. In plus, cererea pentru materie prima eco a statelor din Vest pe pietele rasaritene a inceput sa creasca semnificativ in ultimii ani. Astfel, tot mai multi antreprenori s-ar putea orienta dinspre agricultura clasica spre cea ecologica.

Iar cand costurile de conversie pot fi acoperite intr-o anumita masura din bani europeni, miscarea pare si mai tentanta. Dotarea unei ferme vegetale cu utilaje specializate in agricultura ecologica este inscrisa in masura modernizarii exploatatiilor agricole (121). Pentru un astfel de proiect, sprijinul nerambursabil de la Uniunea Europeana poate acoperi jumatate din valoarea eligibila a cheltuielilor, dar nu mai mult de un milion de euro.

Conversia, cel putin doi ani

Solicitantul poate fi persoana fizica autorizata, intreprindere individuala sau societate comerciala. De asemenea, acesta poate fi persoana fizica care urmeaza sa se autorizeze in maximum 30 de zile de la data notificarii privind selectarea cererii de finantare. Aplicantul trebuie sa aiba capital 100% privat, sa asigure cofinantarea si sa faca toate demersurile in vederea obtinerii avizelor necesare.

In plus, trebuie sa detina act de proprietate, de chirie sau de cesiune asupra terenului pe care se afla ferma. Costul echipamentelor necesare sustinerii unei suprafete de 500 de hectare de plantatie este de minimum 600.000 de euro. Banii europeni pot finanta achizitiile de tractoare, de combine, de utilaje agricole tractate si semipurtate sau de mijloace de transport specializate.

Finantarea de la UE poate acoperi si investitiile necesare adaptarii exploatatiei agricole pentru agricultura ecologica. „Inainte de a obtine produse agricole ecologice, exploatatia trebuie mai intai sa parcurga o perioada de conversie, de minimum doi ani”, spune Lucutar. Mai exact, in acest interval, nu se vor folosi produse chimice, iar pamantul se va curata de cele folosite anterior.

Productia scade, costul operational creste

Costurile investitionale pentru organizarea unei ferme vegetale ecologice nu difera foarte mult fata de cele aferente uneia clasice. In schimb, costurile operationale cresc semnificativ.

„In perioada de conversie si dupa aceea, restrictionarea utilizarii pesticidelor si a fertilizantilor duc la o scadere importanta a productiei, de 30-40%”, adauga Felix Lucutar. Costul de infiintare a unei plantatii eco pe o suprafata de 500 de hectare este de aproximativ un milion de lei (240.000 de euro).

Din vanzarea produselor si acoperirea costurilor se va obtine un profit net anual de aproximativ 350.000 de lei (80.000 de euro). Investitia, cofinantata de Uniunea Europeana in proportie de 50%, va putea fi recuperata in aproximativ cinci ani.

Romania a exportat in 2008 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane de euro, spune Lucutar. Aproape 80% din export a fost de materie prima. Importurile de produse ecologice au fost de 8-10 milioane de euro, sub forma de dulceturi, biscuiti, soia.

spot_img

Ultimele știri