Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Jocurile Olimpice din China s-ar putea dovedi catastrofale pentru mediu

Eforturile Chinei de a termina la timp constructiile si amenajarile pentru Jocurile Olimpice din vara acestui an afecteaza grav alimentarea cu apa si situatia ecologica a unei intregi provincii.

Autoritatile chineze se grabesc sa finalizeze un sistem de canalizare care trebuie sa pompeze 300 milioane de metri cubi de apa catre Beijing, pentru a asigura suficienta apa pentru Jocurile Olimpice. Cei 309 kilometri de canale si conducte traverseaza provincia Hebei, din apropierea capitalei, de unde va redirectiona apa folosita in agricultura.

Fermierii si agricultorii locali sunt condamnati sa ramana fara apa, in conditiile in care acestia sufereau deja de pe urma secetei si a problemelor ecologice. Localnicii privesc neputinciosi „batalia de 100 de zile" dedicata finalizarii canalului principal pana la finele lunii aprilie, intrebandu-se cat o sa-i mai coste acest proiect catastrofal pentru pamanturile lor.

„Au existat foarte multe probleme cu structura geologica si cu caracteristicile locale, care nu au fost anticipate. Insa problema fundamentala este aceea ca nu dispun de suficienta apa in nordul Chinei", explica Dai Qing, un ecologist din Beijing.

Localnici sacrificati

Planul hidrologic pentru Jocurile Olimpice este doar un segment din uriasul proiect de trasfer al apei din sudul catre nordul Chinei, unde explozia industriala si demografica a dus la compromiterea cursurilor de apa. Oficialii din Beijing sperau ca structura centrala a proiectului sa fie functionala pana la debutul Jocurilor Olimpice, cand cererea de apa va creste cu 30 la suta, atingand 2,75 milioane de metri cubi pe zi. Din cauza intarzierilor, proiectantii au decis sa construiasca mai intai infrastructura nordica, urmand ca aceasta sa preia apa din provinciile Hebei si Shanxi.

In zona rurala din jurul orasului Baoding, din provincia Hebei, 31.000 de locanici si-au pierdut deja pamanturile, iar unii chiar casele, in numele grandiosului proiect. „Nu exista alta alegere. Jocurile Olimpice reprezinta un eveniment major pentru China, asa ca au fost facute multe sacrificii", spune Wang Junqiang, un fermier afectat de delocalizari.

Pentru multi, terenurile sunt deja compromise, fiind afectate de lipsa completa a apei. Numeroase fantani au secat dupa ce constructiile la canal au distrus surse subterane de apa.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri