Adevarul: Materialele cu lumina proprie vor revolutiona

O firma americana a inceput sa produca litrosfere, niste obiecte create din microparticule autoiluminante, ce emana lumina timp de 12 ani. Primele aplicatii vor fi din gama echipamentelor pentru siguranta si semnalizare

Specialistii americani in metode de eficienta energetica au descoperit de curand un nou mod de iluminare a locuintelor. Este vorba despre microparticulele autoiluminante, denumite litrosfere, care sunt ieftine, netoxice si garantate pentru mai mult de 12 ani.

Firma MPK, care a patentat metoda „litroenergiei", are sediul in Statele Unite ale Americii, iar angajatii acesteia sustin ca materialele autoiluminante nu sunt alimentate de vreo sursa de energie precum soarele sau curentul electric si pot fi folosite la producerea vopselei.

Atunci cand au lansat litrosferele, specialistii americani au spus ca le vor folosi in principal pentru vopsea, care in acest fel va avea un efect f­osforescent ce dureaza timp de 12 ani fara a necesita vreo sursa de energie. Secretul consta in folosirea unor microcapsule care au la baza tehnologia betavoltaica.

Cu alte cuvinte, un gaz radioactiv este introdus in microcapsule si va emite electroni timp de 12 ani, echivalent cu perioada de injumatatire specifica elementului chimic.

Culori diferite pentru iluminat

Cu toate ca atributul radioactiv a creat deja o reactie puternica de respingere din partea multor specialisti, compania ne asigura ca sunt necesare 2,5 tone pentru a sparge o microcapsula si cantitatea de gaz eliberata ar fi insignifianta. Costul vopselei autoiluminante este destul de redus, iar intensitatea luminoasa este comparabila cu cea a unui bec cu incandescenta de 20 W.

Primele aplicatii se pare ca vor fi din gama echipamentelor pentru siguranta si semnalizare. De asemenea, cei care frecventeaza cluburile vor fi probabil interesati de accesorii colorate cu aceasta vopsea. Trebuie precizat ca lumina emisa poate avea diverse culori.

Becuri rezistente pana la 5.000 de aprinderi

Specialistii au demonstrat ca litrosferele, construite cu ajutorul unui gaz radioactiv, dau emisii foarte slabe de electroni care nu pot penetra peretele de sticla sau din polimer al microsferelor din care sunt compuse. Litrosferele se autoaprind, ceea ce i-a facut pe inventatori sa le foloseasca pe post de becuri in locuinte. Noile corpuri de iluminat nu sunt afectate de caldura sau de frig si rezista la peste 5.000 de aprinderi. Inventatorii litrosferelor dau o garantie de 12 ani pentru o astfel de sursa de energie.

Materialul autoiluminant contine aproape 20% plastic, care poate fi colorat si modelat in diverse forme. Specialistii spun ca acest nou tip de iluminare nu da niciun fel de raze ultraviolete. De asemenea, ca si in cazul vopselei, poate fi proiectat sa emane culori diferite pentru becurile din locuinte.

In 2008, litrosferele se vor produce in masa

„Litrosferele au potentialul de a economisi miliarde de dolari platite in prezent pentru facturile de energie electrica in intreaga lume. Sunt superioare din punct de vedere al costurilor si al sigurantei in utilizare oricarei alte surse de iluminare folosita in prezent", considera Steve Stark, reprezentantul companiei MPK, cea care a patentat inventia.

Acesta a adaugat ca anul acesta compania va incerca sa produca litrosferele in masa, astfel incat acestea sa inlocuiasca corpurile de iluminat clasice. „Utilizarile noilor metode de iluminat sunt la fel de nelimitate ca si imaginatia. Litrosferele vor ilumina chiar si jucariile si le vom folosi atat pentru firme, cat si pentru echipamentele sportive sau biciclete", a mai spus Steve Stark.

Producatorii litrosferelor spun ca, atunci cand sunt folosite, utilizatorii vor trebui sa stinga lumina sau orice alta sursa de energie folosita.

Inventatorul, pasionat de pescuit

Cel care a descoperit noua metoda de iluminare e Mike Kohnen, un inginer care are o firma de mase plastice. Ideea i-a venit datorita pasiunii pentru pescuit. Cand mergea noaptea la pescuit, nu vedea cum prada misca in apa. Atunci a creat un material fluorescent care dura aproape 20 de minute dupa ce era expus la o sursa de lumina. Kohnen a imbunatatit apoi fluorescenta astfel incat sa dureze trei zile dupa numai 15 minute de expunere la o sursa de lumina.

Apoi, Kohnen a lucrat pentru folosirea mai multor culori si pentru crearea unor formule foarte usor de „aprins". Materialele sunt neradioactive. In prezent, lumina emisa de litrosfere echivaleaza cu cea a unui bec de 20 de wati. Specialistii anticipeaza ca, intr-o prima faza, piata litrosferelor va lua avant, mai ales pentru iluminarea rafturilor din marile magazine si a acvariilor.

Criticii acuza folosirea tritiului

Cu toate ca noile surse de iluminare sunt foarte ieftine, un exemplar fiind estimat la 35 de centi, criticii spun ca nu ofera suficienta lumina pentru a lua locul clasicelor surse de iluminare. In plus, unii dintre cei care nu sunt de acord cu noua inventie spun ca la crearea ei a fost folosit tritium, un izotop radioactiv al hidrogenului.

Argumentatia criticilor consta in faptul ca tritiul e un gaz fara miros, gust sau culoare, a carui durata de viata e de 12 ani si jumatate, exact cat dureaza si litrosferele. Criticii spun ca particulele acestora pot cauza arsuri ale pielii. In Statele Unite ale Americii folosirea tritiului pentru produsele de iluminat e considerata periculoasa.

Irlanda a luat deja masuri

Dintre statele europene, Irlanda va interzice prima folosirea becurilor incandescente in favoarea alternativelor eficiente energetic incepand cu 2009, potrivit site-ului Environmental Leader. Ministrul mediului, John Gormley, a declarat ca prin aceasta masura, Irlanda isi propune noi standarde de eficienta energetica prin „oprirea folosirii becurilor incandescente in Irlanda".

Gormley a mai spus ca schimbarea va aduce o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 700.000 de tone pe an si va rade 269,3 milioane de dolari de pe facturile de electricitate ale proprietarilor de locuinte.

Si China isi vas chimba becurile

Potrivit Agentiei Reuters, si China a anuntat recent ca vrea sa schimbe toate becurile incandescente cu unele mult mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie. Propunerea a venit din partea agentiei pentru fonduri de investitii Global Environment Facility. „Incepem o campanie la nivel mondial pentru interzicerea tuturor becurilor ineficiente, iar China a acceptat ideea.

Aceasta inlocuire s-ar putea face integral, la nivel mondial, in urmatorii 10 ani", a spus Monique Barbut, directorul executiv al Global Environment Facility. Aceasta a mai spus ca trecerea de la traditionalele becuri incandescente la cele mult mai eficiente ar putea insemna diminuarea anuala a cantitatii de gaze emanate in aer cu 500 de milioane de tone, numar echivalent cu jumatate din cantitatea de emisii cu efect de sera din Germania.

China este prima tara in curs de dezvoltare care accepta sa adopte un proiect de acest fel, in care numai Global Environment Facility va investi 25 milioane de dolari.

Cu cat programul de inlocuire a corpurilor de iluminat se va dezvolta, cu atat agentia pentru fonduri de investitii va avea grija ca becurile eficiente sa fie accesibile si oamenilor cu o situatie materiala precara. „Un bec ecologic costa de patru ori mai mult decat unul traditional, iar oamenii saraci nu-si pot permite sa fie chiar atat de prietenosi cu mediul", a mai precizat Barbut.

Becurile economice pot fi fluorescente compacte sau cu halogen si pot consuma cu pana la 80% mai putin fata de becul incandescent. Spre deosebire de noile litrosfere, becurile economice au o durata de viata ce ajunge pana la 10.000 de ore.

Litrosferele fac concurenta becurilor fluorescente

Litrosferele ar putea sparge piata becurilor fluorescente
Potrivit prognozelor fa­cu­te de inventatori, noile corpuri de iluminat ar putea da peste cap productia de becuri fluorescente, aflata in prezent in plina expansiune datorita masurilor luate in ultimii ani. Printr-o noua lege, Australia si-a propus sa renunte complet la clasicele becuri cu lumina incandescenta in favoarea celor fluorescente.

Ca urmare, pana in 2009, becurile incandescente vor disparea de pe piata din Australia, fiind inlocuite atat in iluminarea publica, cat si in iluminarea cu becuri cu lumina fluorescenta a casei fiecarui australian. Masuri similare vor fi luate si in cateva state de pe teritoriul SUA.

Dupa ce Australia a decis sa foloseasca becuri cu iluminare fluorescenta, pentru a scadea consumul electric, si Uniunea Europeana a luat o hotarare similara. Drept urmare, becurile incandescente vor fi eliminate din iluminarea publica (strazi, birouri) pana la sfarsitul anului 2008, iar din casele oamenilor pana la sfarsitul lui 2009.

In plus, tarile europene au promis sa-si scada cu 20% consumul energetic pana in 2020. Oficialii europeni au declarat ca, daca alte tari precum SUA, China si India vor face promisiuni similare, Uniunea Europeana isi va reduce factura electrica pana la 70% din valoarea de acum. Totodata, Uniunea Europeana doreste ca, pana in 2020, 20% din consumul electric sa fie asigurat de energie reutilizabila (fata de 6,5%, cat este acum).

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri