Adevarul: Padure de turbine eoliene pe colinele Dobrogei

Pe locurile unde, nu de mult, erau cultivate cereale, acum se va construi prima "plantatie" de turbine eoliene
Peste 900 de generatoare electrice care folosesc energia vantului vor fi construite in Romania, in acest an.

Tinutul Dobrogei e o zona de interes pentru construirea de turbine eoliene, atat din cauza reliefului, cat si pentru ca aceasta regiune este un veritabil "pol al vanturilor". Constructia primelor ferme eoliene va incepe in acest an, centralele urmand sa devina operationale de anul viitor.

Inca de anul trecut, Comisia Europeana a stabilit noi standarde de eficienta pentru a reduce consumul de energie. Pentru acest lucru se mizeaza pe sursele de energie alternativa, printre care si cea eoliana. Romania trebuie sa ridice, in trei ani, consumul de energie regenerabila cu patru procente, ajungand astfel la 33%.

Tinut bun pentru "fermele eoliene"

Pentru amplasarea modulelor energetice botezate "ferme eoliene" sunt vizate zonele in care viteza medie a vantului este de 4 metri/secunda, la nivelul standard de 10 metri deasupra solului. In Romania, acest potential energetic se gaseste in Dobrogea si in Podisul Central Moldovenesc.

In Dobrogea este cea mai buna zona de pe teritoriul tarii noastre in privinta captarii de energie eoliana. Din acest motiv, in prima jumatate lunii februarie s-a semnat, la Madrid, un contract de vanzare a 53 de proiecte eoliene amplasate in Romania, intre firma spaniola Iberdrola Renovables SA si firma Eolica Dobrogea – divizie a companiei elvetiene de inginerie tehnica NEK, in care este implicata si firma Rokura Bucuresti.

Investitia este considerata cea mai mare la nivel mondial inregistrata, pana acum, in acest domeniu. Cele 53 de proiecte totalizeaza 900 de turbine eoliene. Ecologistii si specialistii au rezerve in ceea ce priveste amplasarea centralelor eoliene, pentru ca ar putea afecta migratia pasarilor calatoare.

Este nevoie de energii verzi

Potrivit estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie, sursele de petrol se vor epuiza in 40 de ani, cele de gaze naturale in 60 de ani, iar cele de carbune in aproximativ 200 de ani. "Asta inseamna ca, in jurul anului 2030, Europa va fi nevoita sa importe 70% din necesarul de energie. Este firesc in conditiile in care combustibilii fosili reprezinta la ora actuala 80% din energia utilizata la nivel mondial.

Un exemplu concret il reprezinta faptul ca, in Uniunea Europeana, aproximativ 40% din consumul energiei unei gospodarii este risipit, din cauza functionarii in gol a aparaturii electrocasnice si a sistemelor de iluminat", a apreciat ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi. El a precizat ca avem nevoie de energii verzi, pentru ca acestea inregistreaza emisii reduse de dioxid de carbon.

Korodi a tinut sa atraga atentia ca trebuie sa ne concentram pe reducerea emisiilor de gaze. Altfel, in anul 2030, vor fi cu 25 pana la 90% mai mari fata de nivelul actual, iar cresterea temperaturii globale va fi de 0,2 grade Celsius pentru fiecare din urmatoarele trei decade. Asta inseamna ca, in anul 2100, temperatura pe glob va creste cu 1-6 grade Celsius.

Ian Woofenden, pionierul eolienelor americane

Legendarul Ian Woofenden, senior editor la revista "Home Power" si coordonator al Companiei Solar Energy International, si-a montat prima eoliana personala in varful unui brad din curtea locuintei sale din insula Guemes, din Washington. Pe aceasta insula, de numai 20 de kilometri patrati, situata in Oceanul Atlantic la vreo 2.000 de metri de tarmul american, Woofenden a asigurat curent intregii comunitati cu ajutorul unor turbine eoliene.

El este un pionier al acestui domeniu, care il pasioneaza de mai bine de 20 de ani, si, prin proiectele sale, i-a indemnat pe toti americanii sa-si instaleze cate o turbina eoliana in curtea din spatele casei, pentru a-si asigura independenta energetica. Multe dintre turbinele americane, pe care le vedem in filme ca se inalta in mijlocul fermelor izolate, sunt construite dupa un proiect de facut de Woofenden.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

spot_img

Ultimele știri