Adevarul: Partidul seniorilor verzi

in EcoLIFESTYLE 19 October 2007 128 Views

Un englez si o americanca au fondat o organizatie pentru persoanele de varsta a treia care vor sa-si dedice timpul protejarii mediului inconjurator.

Keith Farnish, originar din localitatea Rayleigh, Essex, Marea Britanie, si Joya Enery, din statul amercian Iowa, s-au gandit ca oamenii cei mai potriviti pentru protectia mediului sunt pensionarii. Astfel, in urma cu doi ani, ei au pus bazele "Miscarii verzi a seniorilor", la care au aderat pana acum mii de pensionari din toata lumea.
"Cand am infiintat Green Seniors am pornit de la ideea ca in lume exista mii de oameni carora le pasa de mediul in care traiesc si vor sa faca ceva pentru a rezolva problemele pe care alti oameni le-au creat", spune Keith Farnish, unul dintre fondatorii organizatiei.

El precizeaza ca "senior verde" poate fi orice persoana care a trecut de 50 de ani si care doreste sa se implice in protectia naturii. Seniorii verzi isi propun, ca pe langa educatia ecologica pe care o fac tinerilor, sa faca curat in comunitatile unde traiesc si sa foloseasca numai bicicleta ca mijloc de transport.

Un informatician si o functionara

Keith a fost initial informatician. Apoi s-a hotarat sa se implice in protectia mediului si timp de zece ani a lucrat in campanii de mediu. Joya Enery a lucrat in administratie publica, dar de cand a iesit la pensie s-a implicat in activitati de protectia mediului.

In prezent scrie pentru diverse site-uri despre actiunile pe care le face.Keith a creat site-ul www.greenseniors.org, accesat zilnic de mii de oameni din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Canada, India, Australia, Germania si China. Prin intermediul internetului, pensionarii membri sau nemembri sunt pusi la curent cu actiunile pe care le fac sau care ar fi necesare.

Pe langa site-ul de mai sus, Joya mai administreaza o alta pagina de internet: GreenGranny.org, dedicata nepotilor lor, deoarece multi batrani nu stiu sa foloseasca internetul, dar pot deveni "verzi" prin intermediul nepotilor.

Cum devii senior verde

Conditia principala pentru a deveni "senior verde" e accesarea site-ului, unde sunt postate ultimele noutati despre mediu. "Vrem sa introducem o noua etapa in constiinta colectiva asupra mediului. Vietile noastre se schimba din cauza inactivitatii generatiilor dinaintea noastra.

Exista peste 36 milioane de pensionari in SUA, 9 milioane, in Marea Britanie, 16 milioane, in Germania, 4 milioane, in Canada si 10 milioane, in Franta. Daca toti s-ar mobiliza pentru protectia mediului in care traiesc, viata pe Pamant ar fi mult mai buna", spune Keith Farnish.

De cele mai multe ori, "seniorii verzi" actioneaza in comunitati micute, unde incearca sa schimbe mentalitatea oamenilor cu privire la mediu. Una dintre activitatile comune e trimiterea de scrisori prietenilor, in care sa le povesteasca ce anume pot face pentru a trai mai bine in comunitate.

Sfaturi pentru curatenie

Cea mai recenta actiune a seniorilor verzi a fost intre 13 si 14 octombrie, cand s-au mobilizat pentru Zilele Curateniei. Atunci pensionarii au postat pe site si cateva sfaturi pentru cei care fac mizerie.

In primul rand, oamenii ar trebui sa cumpere mai putine lucruri. Atunci cand le cumpara, oamenii ar trebuie sa se asigure ca bunurile consumate nu lasa in urma deseuri. Inainte de a le achizi­tiona, cumparatorii ar trebui sa vada daca materialele folosite pot fi reciclate in vreun fel. Daca folosesc materiale poluante, oamenii ar trebui sa se gandeasca la o solutie pentru reciclarea lor. De foarte multe ori, cei doi fondatori primesc intrebari de la pensionari despre diverse actiuni pe care vor sa le faca.
"Le explicam oamenilor in termeni simpli ce pot face, le aratam cum sa faca si ii punem in legatura pe unii cu altii", explica Joya Enery.

Gradinarii londonezi au devenit seniori verzi

Pe site au fost postate si alte pagini de web ale ecologistilor din diverse colturi ale lumii. Una dintre acestea e Guerrillagardening.org, facuta in 2004 de londonezul Richard Reynolds, care, impreuna cu un grup de prieteni, a decis sa planteze spatii verzi in sudul Londrei. In urma actiunilor desfasurate in Londra, ei au fost declarati seniori verzi. In prezent, grupul "Guerrilla Gardening" numara sute de oameni care planteaza gradini in jurul locuintelor.

Codul comportamental pentru pensionarii verzi

Exista un cod special pentru seniorii verzi care fac curatenie, menit sa-i ajute sa munceasca mai bine. Una dintre regulile codului e sa nu se puna singuri in pericol. Seniorii verzi trebui sa ridice gunoiul numai din locurile publice permise.

Lucrul in echipa e esential pentru a acoperi un spatiu cat mai mare intr-un interval de timp scurt. Fiecare senior trebuie sa aiba un costum adecvat, daca se poate in culori fluorescente. Gunoiul nu trebuie pus in aceleasi pungi, ci trebuie sortat. O alta regula, de neincalcat, e ca seniorii verzi sa se distreze atunci cand muncesc.

Recunoastere oficiala

Miscarea seniorilor verzi a fost recunos­cu­ta formal de ca­­tre Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP). In scrisoarea oficiala trimisa de reprezentantii UNEP se arata ca initiativele seniorilor verzi sunt in concordanta cu obiectivele Natiunilor Unite in privinta educatiei de mediu. De aceea, UNEP sustine orice actiune a seniorilor verzi prin intocmirea de materiale informative. In plus, pe site-ul UNEP exista un link catre Miscarea Seniorilor Verzi.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

Comentarii

comentarii