Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Renii de la Cisnadie sufera de cald

Thomas Georg Herbert creste in curtea sa, la Cisnadie, judetul Sibiu, sase reni pe care i-a cumparat tocmai din Suedia, informeaza Rompres. Sasul are o pasiune deosebita pentru aceste animale aduse tocmai de la Polul Nord si le trateaza cu multa grija si cu concentrate speciale, importate din Germania.

Cu toate acestea, renii de la Cisnadie nu sunt prea incantati de clima din Romania.

Thomas Herbert s-a gandit sa creasca reni in urma cu cinci ani, cand a facut o excursie impreuna cu familia in tinuturile nordice. Atunci a fost si prima oara cand a vazut aceste animale de poveste in carne si oase. Renii lui Herbert se hranesc deocamdata cu concentrate speciale, dar anul viitor vor avea parte de o pasune mare, pe care proprietarul lor intentioneaza sa o cumpere numai pentru ei.

Socati de drum

Renii au ajuns din Suedia la Cisnadie cu un camion, iar drumul nu le-a fost deloc usor. In timpul transportului, doi dintre ei si-au pierdut coarnele, dar nici celorlalti nu le-a fost prea bine. Cand masina a ajuns la poarta fermierului sibian si animalele au fost debarcate, acestea erau tare uimite si nu se miscau din loc. Incet-incet, renii si-au revenit, dar vara inca sufera de caldura.

Daca renii vor ramane sanatosi si le va merge bine, in ciuda climei, Herbert are de gand sa mai aduca in Cisnadie si alte exemplare. Inainte de Craciun, singura grija a renilor este zapada. Astfel de animale, care traiesc in mod normal in Alaska, Groenlanda, nordul Americii, in Siberia sau in Scandinavia, prefera zonele racoroase si umede in care se inregistreaza temperaturi ce nu depasesc 15 grade Celsius. Thomas Herbert spune insa ca renii se pot obisnui cu clima din Romania.

Inhamati la Bucuresti si la Timisoara

Cei sase reni au varste cuprinse intre doi si patru ani. Ei au fost botezati si acum, in preajma sarbatorilor, patru dintre ei au plecat spre Bucuresti si spre Timisoara, unde copiii ii vor vedea inhamati la sania lui Mos Craciun. La Timisoara, renii au fost cazati la gradina zoologica si au primit, spun angajatii primariei din Ti­misoara, ingrijiri si hrana adecvate.

Georg Herbert nu a vrut sa spuna cati bani a platit in Suedia pentru reni si nici nu vrea sa dezvaluie cu cati bani i-a inchiriat primariilor din Timisoara si din Bucuresti. El nu este insa singurul care s-a apucat de crescut reni. Anul trecut, un alt roman a scos la vanzare, pe internet, reni la pretul de 4.500 de euro bucata.

Organizatia pentru protectia animalelor inca nu a intervenit in aceasta mica afacere, dar specialistii spun ca – cel putin vara – renii au nevoie de conditii speciale, astfel incat temperatura mediului ambiant sa nu creasca peste 15 grade.

Renii migreaza pentru ca vor sa stea la frig

Renul e un animal robust, care traieste in zonele reci ale globului. Se hraneste cu ierburi, licheni si ciuperci, pe care le cauta sub zapada. Lichenii constituie hrana de baza a acestor animale si, cum ele sunt plante bogate in calorii, ii ajuta pe reni sa reziste temperaturilor scazute din regiunile in care traiesc. In functie de anotimp, renii migreaza in cautarea hranei si a locurilor in care temperaturile sunt scazute, deoarece nu iubesc umezeala si caldura.

Inca din preistorie, renii constituiau un mare ajutor pentru oamenii gheturilor. Acest fapt a fost constatat din picturile murale descoperite in pesteri. Pentru laponi cresterea renilor este la fel de veche ca si timpul, iar in Norvegia si Suedia turmele de reni sunt protejate. Uneori insa, renii sunt vanati in numeroase regiuni ale lumii, pentru carne si pentru blana.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri