Adevarul: Revolutie ecologica in Sicilia: magarusii au inlocuit camioanele de gunoi

Castelbuono, o localitate ce de-abia numara noua mii de locuitori, aflata in apropierea orasului Palermo, a gasit o modalitate mai neobisnuita de a rezolva, macar in parte, problema adunarii deseurilor: folosirea magarusilor pe post de „vehicule" ce transporta gunoiul.

"Folosirea animalelor de tractiune este in primul rand un demers ecologic, dar care are si avantaje economice", se poate citi pe site-ul internet al primariei din localitate.

Mario Cicero, primarul, a declarat ca inedita initiativa ii apartine si ca este multumit de faptul ca in Castelbuono se vor face economii de carburant, din moment ce magarusii inlocuiesc cele cinci camioane care colectau gunoaiele pana nu de mult. Noua "urecheati" au fost "angajati" de catre primarie.

Flancati de doua cutii mari de lemn, ei patruleaza pe strazile comunei, insotiti de un "operator ecologic" (asa cum au fost denumiti fostii gunoieri), care aduna pungile cu resturi menajere sau deseuri in cele doua recipiente de lemn. Initiativa primarului sicilian a declansat insa protestele organizatiei LAV ("Lega AntiVivisezione"), cea mai cunoscuta asociatie de aparare a drepturilor animalelor din Italia.

Intr-un comunicat in care ii cerea lui Mario Cicero sa renunte la "exploatarea" magarusilor, aceasta a invocat prevederile legale in vigoare referitoare la ocrotirea animalelor, Italia fiind una dintre tarile cu o legislatie destul de aspra in acest sens. Dar primarul a raspuns ca magarusii nu transporta mai mult de 100-130 kg pe zi, "ceea ce nu ii oboseste deloc".

Gunoieri de nadejde

Unul dintre argumentele forte ale lui Mario Cicero pentru recurgerea la acest mijloc ecologic inedit de a rezolva problema colectarii gunoaielor il reprezinta avantajele financiare evidente. Un asin costa 1.200 de euro, la care se adauga circa 2.000 de euro pe an pentru mancare si intretinere.

Un camion-pubela, in schimb, poate costa 30.000 de euro, la care se adauga cel putin 8.000 de euro pe an pentru reparatii, piese noi si intretinere, a mai explicat edilul. Iar magarusii au si alte atuuri. In primul rand, nu polueaza atmosfera prin consumul de carburant si, in plus, incap pe orice straduta, oricat de ingusta ar fi ea. Simpaticele mamifere nu sufera din cauza acestei „slujbe murdare", lucru confirmat si de organizatiile ce protejeaza animalele.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri