Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Satenii din Botosani beau apa otravita cu nitriti de la fantanile publice

Zeci de copii din judet s-au imbolnavit de ,,boala albastra”, dupa ce au baut apa cu nitriti. Localnicii ignora avertismentele si continua sa consume apa infestata.Apa din 75% din fantanile judetului depaseste concentratia admisa de nitriti si de nitrati. Principala cauza de poluare este lipsa retelelor de apa si de canalizare.

Judetul Botosani este cunoscut la nivel national din cauza lipsei infrastructurii de apa si de canalizare Fotografii: Mihaela Iacob

Directia de Sanatate Publica Botosani a reusit, cu ajutorul ONG-urilor, sa verifice aproximativ 1.000 de puturi dintre cele peste 4.000 de fantani aflate in administrarea primariilordin judet.

Rezultatul este ingrijorator: 75% din fantanile verificate sunt „otravite”. Si mai ingrijorator este faptul ca ultima verificare s-a facut acum sapte ani. De atunci, nimeni nu s-a mai aratat interesat de calitatea apei consumate zilnic de mii de persoane.

„Acum sapte ani am inchis 900 de fantani pentru ca aveau o concentratie uriasa de nitriti si de nitrati. Verificarea s-a facut prin sondaj. Cu siguranta erau mai multe. Acum e dezastru”, a declarat Tamara Ciofu, medic pediatru, initiator al campa­niilor de verificare a fantanilor publice.

Compusi care otravesc organismul

Marcate cu buline rosii, aceste fantani au fost inchise, iar populatiei i-a fost interzis consumul apei din puturi. La plecarea inspectorilor sanitari din localitate, satenii au dat cu var fantanile si au continuat sa bea apa infestata.

„Le-am explicat ca acesti­ compusi le otravesc organismul treptat. Le-am spus ca spre binele lor inchidem fantanile. Dupa ce plecam noi, vopseau fantanile ca sa nu se mai vada bulinele si beau apa sau adapau animalele”, a declarat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog din Botosani.

„Primariile de la tara au mereu buget de criza”

Potrivit Legii 458/2008, primariile sunt obligate sa asigure prin fantanile publice apa potabila copiilor. In caz contrar, sunt pasibile de amenzi care pot depasi 20.000 de lei. Nicio primarie nu a fost sanctionata in ultimii zece ani pentru fantanile publice cu apa otravita. Ba mai mult, zeci de primarii nu pot garanta populatiei ca apa pe care o consuma zilnic este curata.

„Trebuie sa platim pentru analize. Pentru fiecare fantana trebuie sa achitam o taxa de 150 de lei, iar bugetul unei primarii de la tara este mereu unul de criza. Oricum o asemenea investitie este ­inutila. Daca aflam ca apa nu este potabila, nu putem face mare lucru daca nu avem canalizare, iar panza freatica va fi mereu contaminta”, a declarat Puiu Beldea, viceprimarul comunei Manoleasa, unde toate cele 64 de fantani din localitate sunt contaminate.

Satenii nu par insa deranjati ca isi otravesc zilnic organismul. „Beau de cand ma stiu apa din fantana asta. Nu am auzit sa fi murit careva. Copiii mici se mai imbolnavesc pentru ca nu sunt rezistenti. Cu timpul, se calesc ei, ca la tara nu ai alte solutii”, marturiseste Ilie Strugariu, localnic.

Cei mai afectati de consumul apei contaminte sunt sugarii de pana la sase luni si batranii. In cazul lor, efectul este rapid si se soldeaza cu moartea din cauza asa numitei „boli albastre”. Pentru celelalte categorii de varsta,­ otravirea este treptata si fatala in decurs de 10 ani. In cazul acestora, nitritii cauzeaza cancerul de colon, avertizeaza specialistii.

„Studiile arata ca 70% din cazurile de cancer de colon sunt provocate de existenta nitratilor si a nitritilor in apa consumata. Daca oamenii ar sti ce efecte dezastruoase sunt date de acesti compusi, nu s-ar mai atinge de aceasta apa”, spune medicul Tamara Ciofu, care de 10 ani trateaza sugarii care ajung la Spitalul de pediatrie cu „boala albastra”.

„Mame ignorante”

Locuitorii comunelor din judet continua sa consume apa de la fantanile publice, in ciuda avertismentelor date de autoritati

Un copil a murit toamna trecuta si alti opt au fost adusi la Spitalul de Pediatrie Botosani numai de la inceputul acestui an, dupa ce au baut apa otravita. Doi bebelusi de pana in sase luni sunt in stare grava, dupa ce parintii le-au pregatit mancarea cu apa in care exista o concentratie mare de nitriti.

„Majoritatea cazurilor ajung in stare critica la spital. De fiecare data m-a socat atitudinea mamelor care vin la spital cu acesti copii. Sunt ignorante si nu vor sa constientizeze ca isi ucid astfel pruncii”, a declarat Tamara Ciofu, specialist pediatru in cadrul Spitalului de Copii Botosani.

Doua treimi din cazuri sunt inregistrate in randul baietilor, care au mai mult de suferit de pe urma nitritilor din fantanile infestate. Numai in ultimii doi ani, peste 50 de sugari s-au imbolnavit din cauza nitritilor.

Substante care cauzeaza cancer

Studiile arata ca peste 70% din cazurile de cancer de colon sunt provocate de existenta nitratilor si a nitritilor in apa consumata.

Latrinele au infestat apa

Lipsa canalizarii si a retelelor de apa au dus la otravirea apei din fantanile judetului. Mai mult, mii de sateni si-au construit latrine si grajduri in apropierea fantanilor, astfel ca reziduurile si dejectiile de la animale s-au infiltrat in panza freatica. Situatia se afla in atentia inspectorilor de mediu care, in lipsa fondurilor, se limiteaza la monitorizarea cazurilor.

Doar 10 localitati din judet au depus proiecte la Fondul de Dezvoltare Rurala pentru realizarea unor statii de epurare. „Judetul Botosani este cunoscut la nivel national ca fiind o zona sensibila la poluarea cu nitriti si cu nitrati.

Exista un proiect pentru construirea unor platforme de beton la marginea localitatilor pentru depozitarea gunoiului. Din pacate, proiectul a fost blocat timp de sapte ani si abia anul trecut a fost reluat”, a declarat Eugen Mateciuc, din cadrul Agentiei de Mediu Botosani.

Solutie ecologica

In vreme ce autoritatile locale si judetene asteapta ca Uniunea Europeana sa rezolve problema fantanilor otravite, medicului pediatru Tamara Ciofu vrea sa contruiasca in premiera in Romania fantani ecologice. Pentru inceput, proiectul vizeaza construirea prin voluntariat a 78 de fantani, cate una in fiecare comuna. Prima fantana ar putea fi inaugurata in maximum doua luni si va avea apa 100% curata.

Cu ajutorul unui specialist in geofizica vor fi identificate zonele unde panza freatica nu a fost contaminata. Putul va fi sapat la peste 20 de metri adancime, in amonte de latrine si de grajduri. Pentru a se evita contaminarea, se va folosi un sistem de pompare prin presiune, iar fantanile vor fi delimitate prin garduri de protectie. Investitia necesara pentru o astfel de fantana este estimata la 2.500 de lei, bani pe care Tamara Ciofu spune ca ii va obtine din sponsorizari.

spot_img

Ultimele știri