Adevarul: Turbinele eoliene nasc dispute in Statele Unite

Specialistii americani in energie "se cearta" pe tema eficientei energiei eoliene. De fapt, toate tipurile de energie regenerabila nasc polemici tot mai frecvente. In timp ce unii gasesc ca energia verde o poate substitui masiv pe cea clasica, altii considera hazardante astfel de planuri.

Proiectele de parcuri eoliene gigant care sa se ridice pe teritoriul Statelor Unite in viitorul apropiat si-au gasit combatanti printre cercetatori.

„Sa fim onesti, viziunea conform careia putem apela masiv la forta vantului este nerealista. Proiecte care vizeaza mile si mile cu turbine eoliene nu se sustin", a explicat recent fizicianul american Howard Hayden.
Studiile arata ca, pentru a acoperi necesarul de energie al SUA, ar fi nevoie de 260.000 de turbine.

De cealalta parte, reprezentantii Carnegie Institution for Science sunt mai optimisti, sustinand ca avantajele acestui tip de energie sunt incomparabile cu ale celei clasice. De asemenea, ei nu aperciaza ca riscante fluctuatiile vantului cum sunt considerate de sceptici, care cred ca acestea pot duce la dezechilibre mari in generarea energiei. O solutie pentru aceste fluctuatii, in viziunea lor, este interconectarea mai multor parcuri eoliene, retea care ar putea ameliora aceste mici instabilitati.

Alti cercetatori, in urma unor studii amanuntite asupra dinamicii vantului, au demonstrat ca, dimpotriva, variabilitatea intre vantul rece dinspre Canada si cel cald dinspre Golful Mexic este foarte mare, si de aceea ar face ineficiente turbinele.

In SUA, energia eoliana a crescut cu 22% in ultimii cinci ani, ajungandu-se in prezent la 11.000 de megawati putere instalata, suficienta cat sa alimenteze trei milioane de locuinte, conform studiilor American Wind Energy Association.

Asta inseamna ca energia eoliana acopera 0,7% din totalul necesarului de energie din SUA, sus­tinatorii regenerabilelor mi­litand pentru ridica­rea a­cestui procent la 30%. Prin­tre ei se afla si un grup de moderati, care vad forta vantului ca pe o salvare a carburantilor, dar considera, in acelasi timp, ca rezonabil ar fi ca ea sa reprezinte pana in 10% din productia totala.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri