Administraţia Fondului pentru Mediu va finanţa cu 1,6 miliarde de lei proiecte privind reducerea poluării

in Poluare 17 May 2018 11 Views

Administra┼úia Fondului pentru Mediu (AFM) va finan┼úa proiecte prin care se urm─âre┼čte reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â, din bugetul de 1,6 miliarde de lei acumulat p├ón─â ├«n prezent ├«n urma v├ónz─ârii certificatelor de emisii alocate Rom├óniei, anun╚Ť─â Ministerul Mediului.

Guvernul a aprobat ├«n ┼čedin┼ú─â modificarea OUG nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institu┼úional ┼či autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finan┼úelor Publice, de a scoate la licita┼úie certificatele de emisii de gaze cu efect de ser─â (GES) atribuite Rom├óniei la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului, AFM devine gestionar al ├«ntregului proces de implementare ┼či monitorizare a proiectelor ┼či programelor care urmeaz─â a fi finan┼úate din aceste fonduri.

ÔÇŁPrin aceste modific─âri, s-a urm─ârit crearea cadrului legal de finan┼úare a proiectelor care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ├«n domeniile stabilite conform prevederilor art. 3d alin. (4) ┼či art. 10 alin. (3) din Directiva 2003/87/CE, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare. Bugetul disponibil, ├«n prezent, pentru finan┼úarea acestor proiecte este de peste 1,6 miliarde de lei, sum─â rezultat─â din activitatea de tranzac┼úionare a certificatelor de emisii GESÔÇŁ, spun oficialii Ministerului Mediului.

Astfel, au fost reglementate modalitatea de finan┼úare ├«n domeniile stabilite prin legisla┼úia european─â, categoriile de beneficiari ┼či modul de selectare, aprobare ┼či monitorizare a proiectelor prin Administra┼úia Fondului pentru Mediu, institu┼úie aflat─â ├«n coordonarea Ministerului Mediului ┼či care de┼úine ├«n portofoliu numeroase proiecte de protec┼úia mediului, inclusiv ├«n domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat joi, Ministerul Mediului va elabora lista categoriilor de proiecte prioritare pentru anul 2018. Finanţarea proiectelor va avea ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, unul dintre obiectivele asumate de România în calitate de stat membru.

ÔÇŁP├ón─â la modificarea de ast─âzi a cadrului legislativ, mecanismul existent era ineficient ┼či genera numeroase dificult─â┼úi pentru utilizarea sumelor rezultate ├«n urma licit─ârii certificatelor de emisii de gaze cu efect de ser─â, ├«n domeniile stabilite prin Directiva european─â amintit─âÔÇŁ, se mai arat─â ├«n comunicat.

Comentarii

comentarii