Administrațiile locale ar putea fi obligate să realizeze stații de încărcare pentru mașinile electrice

in Legislatie, Slider homepage, Transport 5 October 2017240 Views

Autoritățile administrațiilor publice locale din orașele cu peste 100.000 de locuitori ar putea fi obligate să realizeze, până la 31 decembrie 2020, un număr minim de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, potrivit unui proiect de lege inițiat de Glad Varga, deputat al Partidului Național Liberal.

stații de încărcare pentru mașinile electrice

Potrivit articolului 1 din proiectul de lege, adminstrațiile publice locale sunt obligate să realizez un număr de minim cinci puncte publice de reîncărcare cu o capacitate de alimentare de patru mașini fiecare. De asemene, pentru cele șase sectoare ale Municipiului București se propune un număr de minim 10 puncte de încărcare, pentru fiecare sector, cu o capacitate de alimentare de patru autovehicule fiecare.

Adică 20 de locuri publice de încărcare pentru orașele cu 100.000 de locuitori, iar pentru cele șase sectoare ale capitalei minim 50 de locuri publice de încărcare în fiecare sector”, a explicat, pentru Green Report, deputatul Glad Varga.

E.ON: Românii sunt cei mai optimişti europeni în privinţa viitorului maşinilor electrice

Totodată, pentru stațiile de distribuție a carburanților derivați din petrol, inclusiv a biocombustibililor, care au peste 16 pompe de alimentare, proiectul de act normativ prevede obligația realizării, până la 31 decembrie 2020, a minim două puncte publice de reîncărcare.

Aflat în dezbatere la Comisa de buget a Senatului, proiectul de lege a primit aviz negativ din cauza articolului 4 care prevede ca 50% din finanțarea pentru realizarea stațiilor de reîncărcare provine din bugetul Fondului pentru Mediu, iar 50% din bugetul administrațiilor locale.

Voi modifica amendamentul. Bugetul va proveni 100% de la administrația locală, dar voi obliga Administrația Fondului pentru Mediu să lanseze un program de finanțare pentru stații de reîncărcare mașini electrice în care atât administrațiile locale, dar și cei din mediul privat pot depune proiecte”, a mai spus deputatul.

Cererea pentru mașini electrice a depășit estimările producătorilor și importatorilor

Comentarii

comentarii