Video. Un adolescent irlandez a găsit soluția de a colecta microplasticele din ape

in EcoINOVATIE 9 August 2019 1,099 Views

Irlandezul Fionn Ferreira a câștigat premiul Google Science Fair după ce a demonstrat că metoda pe care a găsit-o el pentru a colecta microplasticele funcționează.

O plimbare pe plajă l-a inspirat pe băiat să dezvolte un proiect prin care să extragă microplasticele din apă. Tânărul de 18 ani se plimba în orășelul său de coastă, Ballydehob, când a observat o piatră, pe care era o pată de ulei, pe care erau lipite mici bucăți de plastic.

„Am fost îngrijorat să aflu ce cantitate de microplastice intră în rețeaua publică de apă și, prin urmare, în oceane”, a scris el în proiect, potrivit CNN.

Din moment ce plasticul se lipește de ulei, Ferreira s-a întrebat dacă la fel s-ar întâmpla dacă ar folosi ferofluidele, cunoscute și sub denumirea de fluide magnetice, care sunt folosite pentru a controla vibrațiile din boxe sau pentru sigilarea dispozitivelor electronice.

Pentru a verifica ipoteza, Ferreira a adăugat ferofluide în apă, apoi a adăugat o soluție care conținea multe microplastice. Atunci când microplasticele și ferofluidele s-au întâlnit, s-au unit. Apoi, tânărul a introdus un magnet care le-a atras pe cele două, lăsând apa curată. După aproape o mie de teste, metoda sa a eliminat în jur de 88% din microplatice, potrivit The Irish Times.

„Abia aștept să pun în practică descoperirea mea și să contribui la găsirea unei soluții pentru a rezolva problema microplasticelor din oceanele din toată lumea”, a spus acesta.

Băiatul crede că eliminarea plasticului din ape nu este răspunsul la problema poluării cu acest material.

„Nu spun că proiectul meu este soluția”, a declarat el pentru Business Insider. „Soluția este să renunțăm de tot să mai folosim plastic”.

Google Science Fair a însemnat ca 24 de tineri cercetători din toată lumea, cu vârste între 13 și 18 ani, să își prezinte proiectele. Aceștia au fost aleși dintr-o listă scurtă de 100 de persoane. Marele premiu pe care l-a câștigat Ferreira constă în 50.000 de dolari  care pot fi folosiți pentru studii.

Microplasticele sunt bucăți de plastic care sunt mai mici de cinci milimetri care s-au format fie din părți mai mari, care s-au descompus, fie din textilele sintetice. Unele sunt chiar mai mici de atât, în cazul produselor cosmetice precum geluri exfoliante, scruburi pentru corp sau paste de dinți. Din cauză că sunt atât de mici, ele trec cu ușurință de filtrele de apă și poluează apele sau ajung chiar în corpul uman.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii