Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adriana Petcu: „plasticul este principala amenințare a mediului marin”

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, aflată la Consiliul Informal de Mediu din Valletta (Malta), a declarat că plasticul este una dintre amenințările mediului marin și că România este în proces de implementare a Directivei Cadru privind Strategia Marină, aprobată de Parlamentul European în 2008. 

Adriana Pecu
foto: http://apepaduri.gov.ro

Prin această strategie, România ar trebui să mențină sau să atingă o stare ecologică bună a Mării Negre până în anul 2020.

„Plasticul reprezintă una din presiunile cu care ne confruntăm în eforturile noastre de a proteja mediul marin. În acest sens, plasticul este principala amenințare, având în vedere capacitatea lui de a pluti și de a ajunge, adesea, în mediul marin. România, ca şi alte state membre, este în proces de implementare a Directivei Cadru privind Strategia Marină în vederea atingerii unei stări bune a mediului până în 2020”, a declarat Adriana Petcu.

Potrivit ministrului, una dintre măsurile pentru atingerea acestei ţinte se referă la deșeurile marine, cu accent pe plastic şi micro-plastic.

Pentru a putea atinge această ţintă, a mai spus ministrul, România s-a angajat să reducă deșeurile generate în zona costieră şi în marea teritorială.

România nu a încheiat prima fază de punere în aplicare a directivei, transpusă în legislația națională prin OUG nr. 71/2010. Adică, nu a încheiat faza de monitorizare și nu a elaborat programul de măsuri.

Potrivit unui raport din februarie 2017 al Comisiei Europene, în care sunt evaluate modurile de punere în aplicare a politicilor de mediu la nivel național, „România raportează că programul său de monitorizare (n.r. al mediului marin) nu va fi instituit înainte de 2018, dată la care este programată următoarea evaluare a apelor marine ale României”.

În cadrul Consiliului Informal de Mediu, care se încheie astăzi, miniștrii de mediu din UE au discutat despre adaptarea la schimbările climatice din perspectiva politicilor de mediu, despre deșeurile marine și despre noua strategie a plasticului, în contextul economiei circulare extinse.

În perioada ianuarie- iunie 2017, Malta deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

spot_img

Ultimele știri