Un nou sistem de aer condiționat pe bază de apă va ajuta la reducerea emisiilor de carbon

in Energie 22 January 2018 136 Views

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Singapore au inventat un nou mod de a răci aerul fără să utilizeze refrigeranți chimici sau compresori, care consumă cu 40% mai puțină energie electrică decât un aer condiționat obișnuit.  

aer conditionat pe baza de apa

Noul sistem de aer condiționat folosește două sisteme separate care întâi dezumidifică, apoi răcesc aerul. În timpul procesului, se pot obține până la 15 litri de apă potabilă.

Aerul condiționat clasic contribuie semnificativ la emisiile de carbon

Majoritatea sistemelor de aer condiționat sunt bazate pe compresoare și substanțe refrigerante periculoase cum sunt clorofluorocarburile (CFC), chimicale extrem de periculoase pentru mediu. După interzicerea CFC, acestea au fost înlocuite cu hidrofluorocarburi, care influențează semnificativ încălzirea globală. Până în 2050, hidrofluorocarburile for reprezenta 19% din toate emisiile atmosferice.

Un studiu realizat anul trecut arată că renunțarea la acest gen de aer condiționat ar putea reduce temperatura globală cu un grad până în 2100. Aerul condiționat bazat pe apă ar putea contribui la reducerea emisiilor în special în zonele tropicale, unde mai mult de 40% din energia consumată de clădiri este atribuită aerului condiționat.

Profesorul Ernest Chua, coordonator al proiectului, a dat mai multe detalii despre noul sistem care consumă puțin, este sustenabil și prietenos cu mediul.

“Aerele condiționate existente elimină o cantitate mare de căldură prin compresor. Sistemul nostru elimină doar aer rece și nu afectează microclimatele urbane. Acesta este un nou punct de plecare pentru următoarea generație de aere condiționate, iar tehnologia noastră are un potențial imens de a schimba modul în care aerul condiționat a fost oferit până acum.”

Noul sistem de aer condiționat oferă apă potabilă obținută din aer

Noul sistem de răcire poate prelua apă obținută din aer, oferind până la 15 litri de apă potabilă pentru fiecare litru de apă folosit pentru funcționarea aerului condiționat. Apa este de cinci ori mai pură decât apa de la robinet din Singapore.

Aerul condiționat pe bază de apă este foarte versatil și poate fi folosit în orice fel de climă, fiind perfect pentru multe condiții datorită abilității de a prelua umiditatea din aer.

Oamenii de știință speră că noul sistem va ajunge competitiv din punct de vedere al costurilor și va fi adoptat la scară largă. O astfel de schimbare în industria aerelor condiționate ar aduce o contribuție vitală la eforturile de scădere a emisiilor de dioxid de carbon.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii