Un nou sistem de aer condi╚Ťionat pe baz─â de ap─â va ajuta la reducerea emisiilor de carbon

in Energie 22 January 2018118 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Universitatea Na╚Ťional─â din Singapore au inventat un nou mod de a r─âci aerul f─âr─â s─â utilizeze refrigeran╚Ťi chimici sau compresori, care consum─â cu 40% mai pu╚Ťin─â energie electric─â dec├ót un aer condi╚Ťionat obi╚Önuit. ┬á

aer conditionat pe baza de apa

Noul sistem de aer condi╚Ťionat folose╚Öte dou─â sisteme separate care ├«nt├ói dezumidific─â, apoi r─âcesc aerul. ├Än timpul procesului, se pot ob╚Ťine p├ón─â la 15 litri de ap─â potabil─â.

Aerul condi╚Ťionat clasic contribuie semnificativ la emisiile de carbon

Majoritatea sistemelor de aer condi╚Ťionat sunt bazate pe compresoare ╚Öi substan╚Ťe refrigerante periculoase cum sunt clorofluorocarburile (CFC), chimicale extrem de periculoase pentru mediu. Dup─â interzicerea CFC, acestea au fost ├«nlocuite cu hidrofluorocarburi, care influen╚Ťeaz─â semnificativ ├«nc─âlzirea global─â. P├ón─â ├«n 2050, hidrofluorocarburile for reprezenta 19% din toate emisiile atmosferice.

Un studiu realizat anul trecut arat─â c─â renun╚Ťarea la acest gen de aer condi╚Ťionat ar putea reduce temperatura global─â cu un grad p├ón─â ├«n 2100. Aerul condi╚Ťionat bazat pe ap─â ar putea contribui la reducerea emisiilor ├«n special ├«n zonele tropicale, unde mai mult de 40% din energia consumat─â de cl─âdiri este atribuit─â aerului condi╚Ťionat.

Profesorul Ernest Chua, coordonator al proiectului, a dat mai multe detalii despre noul sistem care consum─â pu╚Ťin, este sustenabil ╚Öi prietenos cu mediul.

ÔÇťAerele condi╚Ťionate existente elimin─â o cantitate mare de c─âldur─â prin compresor. Sistemul nostru elimin─â doar aer rece ╚Öi nu afecteaz─â microclimatele urbane. Acesta este un nou punct de plecare pentru urm─âtoarea genera╚Ťie de aere condi╚Ťionate, iar tehnologia noastr─â are un poten╚Ťial imens de a schimba modul ├«n care aerul condi╚Ťionat a fost oferit p├ón─â acum.ÔÇŁ

Noul sistem de aer condi╚Ťionat ofer─â ap─â potabil─â ob╚Ťinut─â din aer

Noul sistem de r─âcire poate prelua ap─â ob╚Ťinut─â din aer, oferind p├ón─â la 15 litri de ap─â potabil─â pentru fiecare litru de ap─â folosit pentru func╚Ťionarea aerului condi╚Ťionat. Apa este de cinci ori mai pur─â dec├ót apa de la robinet din Singapore.

Aerul condi╚Ťionat pe baz─â de ap─â este foarte versatil ╚Öi poate fi folosit ├«n orice fel de clim─â, fiind perfect pentru multe condi╚Ťii datorit─â abilit─â╚Ťii de a prelua umiditatea din aer.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sper─â c─â noul sistem va ajunge competitiv din punct de vedere al costurilor ╚Öi va fi adoptat la scar─â larg─â. O astfel de schimbare ├«n industria aerelor condi╚Ťionate ar aduce o contribu╚Ťie vital─â la eforturile de sc─âdere a emisiilor de dioxid de carbon.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii