Numărul aparatelor de aer condiționat se va tripla până în 2050

in EcoLIFESTYLE 11 June 2018 30 Views

În următorii 30 de ani, numărul aparatelor de aer condiționat se va tripla, ajungând la 5,6 miliarde. Altfel spus, în fiecare secundă vor fi vândute 10 aparate. Ținând cont de creșterile de temperaturi care se anunță, provocarea este ca aceste aparate să devină din ce în ce mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie.

Numărul aparatelor de aer condiționat se va tripla până în 2050

În toată lumea sunt în jur de 1.6 miliarde de aparate de aer condiționat, care sunt responsabile pentru 10% din consumul de electricitate. Un nou studiu realizat de International Energy Agency, citat de Mashable, prezice că în următorii 30 de ani, numărul acestor aparate se va tripla, ajungând la 5.6 miliarde. Agenția mai spune că „10 aparate de aer condiționat vor fi vândute în fiecare secundă în următorii 30 de ani”.

„Știm că ne așteaptă creșteri de temperaturi în următoarele decenii, iar asta va însemna miliarde de oameni care vor avea nevoie de condiții mai bune de trai”, a declarat Jeff Deyette, directorul Uniunii Oamenilor de Știință.

„Având venituri din ce în ce mai mari, cumpărarea aparatelor de aer condiționat va crește rapid, mai ales în țările în curs de dezvoltare”, a spus și Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei. „Deși acest lucru va aduce un plus de confort și va îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi, este esențial ca eficiența performanței să fie prioritizată pentru aceste aparate”.

evomag.ro
Agenția speră ca raportul de 92 de pagini să nu descurajeze utilizarea aparatelor de aer condiționat – toată lumea are dreptul să le folosească – ci doar să scoată în evidență nevoia ca ele să fie făcute mult mai eficiente.

Astăzi, aparatele de aer condiționat din Japonia și Europa sunt cu 25% mai eficiente decât cele vândute în Statele Unite și China, se mai arată în studiu. În plus, spun aceștia, mulți dintre aceștia nu cumpără cele mai eficiente din punct de vedere energetic aparate disponibile.

„Avem disponibile tehnologii pentru a produce unități cu un consum eficient de energie”, a mai spus Deyette. „Provocarea intervine pentru că acestea nu sunt cerute în mare parte a lumii”.

Deși multe țări fac trecerea către energiile regenerabile, cum ar fi cea solară sau cea eoliană, la nivel global orașele vor continua să funcționeze cu cărbune și gaze naturale pentru a îndeplini cererea în creștere de energie.

Nevoia primară este de a aduce aparate eficiente de aer condiționat acolo unde nu există încă deloc.

„Multe locuințe din țările foarte calde nu au încă aparate de aer condiționat”, se mai arată în raport.

În India, unde asfaltul s-a topit în timpului unui val de căldură din 2016, numai 5% din locuințe au un aparat de aer condiționat, statistică ce se va schimba în curând, spun realizatorii studiului.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii